В Україні відзначають День опору Криму російській окупації

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

В Україні і в усьому світі проводяться акції, дискусій, форуми, мітинги, ходи на підтримку кримчан і територіальної цілісності країни, передає Центр журналістських розслідувань.

26-27 лютого в Києві президент України Петро Порошенко і спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер візьмуть участь в роботі міжнародного форуму «Захоплений Крим: 5 років опору».

«Цього дня 5 років тому в Сімферополі відбувся мітинг кримських татар та проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. Тисячі людей вийшли, щоб сказати «ні» російській окупації Криму.

Я хочу, щоб українці на півострові знали: ми пам’ятаємо про них та боремося. Крим – це Україна!», – написав в соцмережі прем’єр Володимир Гройсман.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов.

27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцямибез розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.

16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум«, за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.