В Сімферополі окупанти затримали архієпископа ПЦУ Климента начебто через крадіжку у церкві

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Фото: Facebook Валерий Балаян

В окупованому Криму в Сімферополі в неділю, 3 березня, російські силовики затримали архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента, який збирався їхати до російського Ростова-на-Дону на суд українського політв’язня Павла Гриба. Владиці дозволили відвідати украинця в СІЗО.

Про це архієпископ повідомив Центру журналістських розслідувань.

Він зазначив, що був затриманий на Центральному автовокзалі Сімферополя, коли він збирався їхати в російський Ростов-на-Дону на суд до українського політв’язня Павла Гриба. 

«Я повинен був сьогодні виїхати до Ростова до Грибу на суд. І суд Ростова дав дозвіл на відвідування його в СІЗО», – розповів архієпископ Климент.

Однак на Центральному автовокзалі в Сімферополі, коли він вже знаходився в автобусі, поліцейські затримали його і відвезли в Центральний райвідділ МВС Росії в Сімферополі

«Як мені сказали в черговій частині, був дзвінок з повідомленням, що в Сімферополі в церкві на вулиці Севастопольській щось вкрали. Тобто, хтось нібито подзвонив, що в моїй церкві крадіжка. І тому вони мене затримали на автовокзалі, зняли вже з автобуса. Це все брехня. Так як про те, хто я, вони дізналися, тільки коли привезли в райвідділ. І через 30 хвилин вони придумали таку версію», – повідомив архієпископ Климент. 

Людмила Денісова, Уповноважена ВР України з прав людини повідомила Центру журналістських розслідувань,  що намагається зв’язатись з російською омбудсменом Тетяною Москальковою.

«Зателефонувала Москальковій, поки що вона не на зв’язку. Написала їй повідомлення! Буду намагатися з нею зв’язатися. Працюємо», – сказала Денісова.  

Архієпископ Климент зараз знаходиться у відділенні поліції Центрального району Сімферополя на вул. Футболістів, 20. Очікує на адвокатів.

  • 8 лютого 2019 року на першому засіданні священного синоду Православної церкви України Архієпископ Сімферопольский і Кримський Климент був призначений головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі.
  • В Криму окупаційна «влада» надіслала припис про «звільнення приміщень» Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі – єдиного храму Православної церкви України в місті.