В Криму окупанти хочуть забрати єдиний храм Православної церкви України

Крим
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

В Криму окупаційна «влада» надіслала припис про «звільнення приміщень» Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі – єдиного храму Православної церкви України (раніше УПЦ КП – ред.) на півострові.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook член Синоду ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратий (Зоря), передає Центр журналістських розслідувань.

«Архієпископ (Сімферопольський і Кримський – ред.) Климент з вірянами собору святих Володимира і Ольги в Сімферополі потребують від усіх молитви – окупанти надіслали припис про «звільнення приміщень». Єдиному українському православному храму в цьому місті загрожує знищення. Очевидно, що це є помстою Москви, в тому числі за правозахисну діяльність владики», – написав архієпископ Євстратій.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент біля храму в Сімферополі Фото: Facebook Валерий Балаян

Нагадаємо:

  • На початку 2016 року Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.
  • 14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.
  • 8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП. Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.
  • 31 серпня 2017 року російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги УПЦ КП. Храм був оточений бійцями спецназу. Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.