Країни G7 і Світовий банк закликали Україну відновити відповідальність за незаконне збагачення

Новини
Фото: cn.vnews.agency

Країни «Великої сімки» (G7) разом зі Світовим банком закликали владу України активізувати зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів та відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів, яку скасував Конституційний суд України.

Спільна заява опублікована в понеділок, 4 березня, французьким головуванням y групі послів країн G7 в Україні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається в документі, нещодавнє скасування відповідальності за незаконне збагачення у Кримінальному кодексі є «значною поразкою у боротьбі з корупцією в Україні».

«Це послабило вплив усієї антикорупційної архітектури, включно з Вищим антикорупційним судом, який незабаром має бути створений і, як очікувалося, мав винести рішення щодо значної кількості справ про незаконне збагачення, а також вплинуло на спроможність НАБУ розслідувати корупцію у вищих ешелонах влади», – йдеться у заяві.

Автори заяви наголосили, що поточні розслідування за незаконне збагачення давали надію на притягнення до відповідальності тих, хто скористався службовим становищем для особистого збагачення.

Вони вказали, що практика кримінального покарання за незаконне збагачення діє у багатьох країнах світу. «Суди у всьому світі визнали, що покарання за незаконне збагачення – це потужний інструмент у боротьбі з корупцією», – мовиться удокументі.

«G7 та Світовий банк закликають українську владу активізувати свої зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів, включно з відновленням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення відповідно до принципів ООН, ОЕСР та ЄСПЛ, а також знайти спосіб продовжити десятки розслідувань та кримінальних переслідувань, завершення яких було поставлене під загрозу цією постановою», – наголошується у заяві.

В даний час до «Великої сімки» входять Німеччина, США, Канада, Японія, Франція, Великобританія та Італія.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, ця стаття нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.