Трамп продовжив ще на рік санкції проти РФ через окупацію Криму

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: AP

Президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених указами як попереднього президента Барака Обами, так і нинішньою адміністрацією Білого дому, проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.

Про це йдеться в повідомленні президента США, оприлюдненому на сайті Білого дому, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У ньому вказується, що санкції проти Росії були введені указами президента в 2014 році і доповнені в 2018 році в зв’язку з тим, що «дії і політика уряду Російської Федерації, включаючи незаконну анексію Криму і застосування сили в Україні, продовжують підривати демократичні процеси і інститути в Україні; загрожують її миру, безпеці, стабільності, суверенітету і територіальної цілісності; і сприяють незаконному привласненню її активів».

«Дії і політика, зазначені в цих виконавчих указах, продовжують створювати виняткову і надзвичайну загрозу національним інтересам і зовнішній політиці Сполучених Штатів. З цієї причини оголошений 6 березня 2014 року національний надзвичайний стан і заходи, схвалені в цей день, а також 16 березня 2014 року, 20 березня 2014 року, 19 грудня 2014 року та 20 вересня 2018 року з метою врегулювання питань, пов’язаних з цим надзвичайним станом, повинні залишатися в силі після 6 березня 2019 року. Тому, відповідно до розділу 202 (d) Закону про надзвичайні положення (50 U.S.C. 1622 (d)), я продовжую на один рік національний надзвичайний стан, оголошений виконавчим указом №13660», – йдеться в повідомленні Трампа.

Цей документ має бути опублікований в Федеральному реєстрі офіційних документів США і переданий Конгресу.

Нагадаємо:

  • 2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.
  • 30 липня 2018 року президент Дональд Трамп заявив, що санкції США проти РФ збережуться в тому вигляді, в якому вони існують зараз.
  • За даними міністерства економічного розвитку РФ, збитки від введених проти Росії різних обмежувальних заходів становлять на кінець 2018 року 6,3 млрд дол. При цьому найбільшої шкоди завдали РФ санкції ЄС, США і України.