В окупованому Криму планують продати «Масандру» в першому кварталі 2020 року

Новини
Українське НВАО «Масандра», захоплене і «націоналізоване» після окупації Криму

«Влада» окупованого Криму планує продати вкрадене в України виноробне підприємство «Массандра» в першому кварталі 2020 року. Зараз йде підготовка необхідної для акціонування і продажу документації.

Про це у вівторок, 5 березня, повідомив журналістам «глава Криму» Сергій Аксенов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство ТАСС.

«Швидше за все, «Массандра» також буде виставлена на продаж після того, як повністю буде проведено акціонування. «Міністерство земельних і майнових відносин Криму» тільки формує план дій, і протягом одного-двох тижнів цей план буде сформований і представлений, і буде зрозуміло, коли в результаті на цей процес можна вийти. Швидше за все, це буде перший квартал 2020 року», – сказав Аксенов.

Він зазначив, що у підприємства у власності є 11 тис. га землі і кілька десятків тис. інвентарних об’єктів.

Нагадаємо:

  • В кінці березня 2014 роки так званий «Госсовєт Криму» «націоналізував» 131 компанію агропромислового комплексу, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра», до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів, і завод шампанських вин «Новий Світ».
  • У липні 2014 року об’єднання «Масандра» було внесено в санкційні списки ЄС. У грудні 2015 року потрапило під санкції США.
  • У жовтні 2014 року кримська «влада» передала держконцерн «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» Управлінню справами президента РФ.
  • В кінці грудня 2015 року «Массандра» почала розпродаж унікальних колекційний вин всесвітньо відомого підприємства.
  • 25 лютого 2019 року голова уряду РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження про передачу виробничо-аграрного об’єднання (ПАТ) «Массандра» з «федеральної власності» в «власність Республіки Крим».
  • 26 лютого «спікер Госсовєта Криму» Володимир Константинов заявив, що «Массандра» може бути приватизована.