ЗМІ назвали прізвища росіян, щодо яких ЄС введе санкції за атаку на кораблі ВМСУ в Чорному морі

Новини
моряки

Агентство «Інтерфакс-Україна» оприлюднило прізвища восьми громадян Росії, проти яких ЄС введе індивідуальні санкції у зв’язку з атакою на кораблі ВМСУ в нейтральних водах Чорного моря.

«Згідно з інформацією, яка є у розпорядженні «Інтерфакс-Україна», в «списку восьми» вказані такі прізвища: Станкевич, Шеїн, Басов, Саляєв, Шипіцин, Шатохін, Ромашкін, Щербаков. Однак встановити, ким конкретно є ці люди, складно», – зазначає агентство, передає Центр журналістських розслідувань.

Раніше повідомлялося, що ці вісім чоловік – російські військовослужбовці та представники ФСБ.

Вищезазначені особи будуть додані до вже наявного списку індивідуальних санкцій, введених Євросоюзом в березні 2014 роки за дії, що підривають або загрозливі територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України. Рішення буде прийнято до кінця цього тижня.

Санкції проти восьми росіян, як і проти всіх, хто фігурує в цьому списку, будуть введені в вигляді заборони на в’їзд і заморожування активів. На сьогодні в списку знаходяться 153 людини і 40 компаній, термін дії санкцій для яких закінчується 15 березня. Цей пакет санкцій ЄС продовжує кожні півроку.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • Військова прокуратура Південного регіону Україна повідомила про підозру п’ятнадцяти російським військовослужбовцям у веденні агресивної війни за напад на кораблі ВМСУ в Чорному морі біля Керченської  протоки.