Авторами нового проекту закону з контролю над інтернет-ресурсами є зацікавлені люди у спецслужбах – Тетяна Попова

Новини
Фото: Facebook Тетяна Попова

Справжніми авторами проекту закону з встановлення контролю над інформаційними ресурсами є представники українських спецслужб, які, вірогідно, вноситимуть його на розгляд Верховної Ради України через депутатів парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, які раніше були авторами проекту закону №6688, що пропонував дозволити блокування інтернет-ресурсів протягом 48 годин.

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань повідомила Тетяна Попова, експертка зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека», колишня заступниця міністра інформаційної політики України.

“Наскільки я зрозуміла, автори – зацікавлені люди в спецслужбах. Виносити вони мали через депутатів з комітету з нацбезпеки та оборони. Скоріше за все – через тих самих”, – написала Тетяна Попова у відповідь на запитання, чи співпадає хоча б частково перелік авторів нового проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інформаційної безпеки України» з переліком авторів проекту закону №6688, що пропонував дозволити блокування інтернет-ресурсів протягом 48 годин.

Раніше Тетяна Попова написала у статті “Новий #6688 – танці на граблях”:

“Я впевнена, що ні через Комітет зі свободи слова, ні через Комітет з питань інформатизації та зв’язку Верховної Ради цей законопроект не пройде, але наскільки я знаю, його і не будуть через них вести. Його будуть вести, як завжди, через Комітет з національної безпеки і оборони”.

Авторами проекту закону №6688 були народні депутати Іван Вінник, Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновіл.

Нагадаємо:

  • Тетяна Попова оприлюднила порівняльну таблицю проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інформаційної безпеки України», який надає державним органам можливості з контролю над роботою інформаційних ресурсів.
  • Комітет ВРУ з питань інформатизації та зв’язку відправив на доопрацювання законопроект №6688, який пропонував дозволити без рішення суду блокувати сайти на 48 годин.
  • Громадські активісти вказують, що законопроект №9275 про захист інформаційного простору є черговою спробою введення цензури в Україні під прикриттям боротьби з російською пропагандою.