За час окупації у Криму права людини порушували понад півтори тисячі раз – Алієв

Новини
Алім Алієв, скріншот YouTube

Програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв запевнив, що за п’ять років незаконної окупації Криму було зафіксовано понад 1,5 тисяч порушень прав людини на півострові.

Про це розповів програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв під час спецзасідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

“В цілому нами зафіксовано понад 1,5 тисячі порушень прав людини на півострові за 5 років незаконної анексії. Серед них 66 осіб перебувають під вартою, 16 осіб були насильно викрадені, 6 – вбиті за політичними мотивами. Більшість з них – кримські татари”, – каже він.

Він також зазначив, що Україна домагається прогресу на визнання права кримськотатарського народу на самовизначення.

  • У Раді безпеки ООН 15 березня триває спеціальне засідання, присвячене обговоренню ситуації в окупованому Криму.
  • Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вказує на продовження порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права в тимчасово окупованому Криму. Це стосується, зокрема, переслідування правозахисників, придушення свободи слова, тиску на кримських татар, незаконного призову кримчан до Збройних сил РФ та захоплення 24 українських моряків під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ поблизу Керченської протоки.