НАТО закликає Росію повернути Крим Україні

Новини
Фото: nato.int

НАТО закликає Росію повернути Крим Україні і заявляє про підтримку її територіальної цілісності і суверенітету.

Про це йдеться в заяві Північноатлантичної Ради в зв’язку в 5-річчям незаконної анексії Криму РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«П’ять років тому Росія застосувала силу проти України, щоб незаконно анексувати Крим. Це порушення суверенітету і територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і серйозним викликом євроатлантичній безпеці. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо. Ми закликаємо Росію повернути Крим Україні. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Крим це територія України», – йдеться в документі.

Як вказується, країни-члени НАТО глибоко стурбовані порушеннями прав людини, які здійснюються російською де-факто владою в Криму проти українців, кримських татар і представників інших місцевих громад. Ці зловживання включають позасудові страти, викрадення людей, насильницькі зникнення, акти насильства, довільні затримання, арешти і тортури. В Альянсі нагадали, що, незважаючи на постанову Міжнародного кримінального Суду, винесену в 2017 році, Меджліс, орган самоврядування кримських татар, продовжує переслідуватися і заборонятися на території півострова.

«НАТО закликає РФ негайно покласти край всім порушенням і зловживанням, які здійснються в незаконно анексованому Криму, звільнити політв’язнів і українських заручників, а також надати доступ на півострів міжнародним моніторинговим організаціям. Будь-які спроби легітимізації незаконної анексії Криму повинні бути припинені, включаючи автоматичне введення російського громадянства, примусове переміщення населення, призов до армії Російської Федерації і незаконне проведення Росією виборчих кампаній», – заявила Північноатлантична Рада.

Альянс також засудив триваюче широкомасштабне нарощування військової потужності РФ в Криму і висловив стурбованість планами Росії щодо подальшого зміцнення свого військового потенціалу в Чорноморському регіоні. Також в НАТО засудили будівництво Росією мосту через Керченську протоку, що є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України і створює додаткові труднощі для економіки України.

«Невиправдане застосування Росією військової сили проти українських кораблів та їх екіпажів в районі Азовського моря і Керченської протоки в листопаді 2018 року є частиною більш широкої моделі російських агресивних дій в регіоні. Відповідно до резолюції 73/194 Генеральної Асамблеї ООН від 17 грудня 2018 року ми закликаємо Росію беззастережно звільнити українських моряків, які незаконно затримані, повернути захоплені судна і виконати свої міжнародні зобов’язання, гарантуючи вільний доступ до українських портів Азовського моря і свободу судноплавства», – йдеться в заяві НАТО.

Північноатлантична Рада також заявила про всебічну підтримку міжнародних зусиль, включаючи санкції, спрямовані на боротьбу з незаконними діями Росії в Україні. У НАТО вважають, що неможливо вести «звичайний бізнес» з РФ до тих пір, «поки не відбудеться чітка, конструктивна зміна в діях Росії, яка демонструє дотримання міжнародного права і її міжнародних зобов’язань та відповідальності».

Нагадаємо:

  • Європейський союз заявив, що залишається вірним політиці підтримки територіальної цілісності і суверенітету України та невизнання незаконної анексії Криму Росією та продовжить тиснути санкціями на РФ.