Поїздки посадовців РФ до окупованого Криму не змінять його український статус – МЗС України

Новини

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із черговим неузгодженим з Україною візитом 18 березня російського президента Володимира Путіна на територію тимчасово окупованих Росією Криму та Севастополя.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, про це йдеться у заяві українскього зовнішньополітичного відомства.

«Україна вважає цей візит, як і усі попередні неузгоджені з українською стороною поїздки російських посадовців до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), грубим порушенням російською стороною державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, у тому числі Статутом ООН, резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, зобов’язаннями РФ за двосторонніми та багатосторонніми договорами, сторонами яких є Україна та Російська Федерація», – наголосили у міністерстві.

Також у МЗС вчергове заявили, що «жодні поїздки російських посадовців до Криму не змінять закріплений у Конституції України статус Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, який визнається усім цивілізованим світом».

У зв’язку з неузгодженим з Україною візитом Путіна до Криму і Севастополя МЗС Росії було передано ноту протесту.

Нагадаємо:

  • 18 березня в окупованому Криму президент РФ Володимир Путін дав старт роботі Балаклавської і Таврійської ТЕС, на яких встановлені чотири турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів з території Росії в обхід санкцій Євросоюзу. Запуск ТЕС приурочили до 5-річчя незаконної анексії Криму.