У Криму Путін дав старт роботі Балаклавської і Таврійської ТЕС з контрабандними турбінами Siemens

Новини
Президент РФ Володимир Путін на Балаклавській ТЕС під Севастополем, 18.03.2019 Фото: Михаил Климентьев

В окупованому Криму в понеділок, 18 березня, президент РФ Володимир Путін дав старт роботі Балаклавської і Таврійської ТЕС, на яких встановлені чотири турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів з території Росії в обхід санкцій Євросоюзу.

Запуск ТЕС приурочили до 5-річчя незаконної анексії Криму, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби Кремля.

Російський президент назвав запуск на повну потужність двох ТЕС в Криму, «ще одним важливим кроком у зміцненні енергетичної безпеки кримського півострова». Їх загальна потужність складе до 940 мегават, що становить 90 відсотків поточного енергоспоживання всього Криму. Він додав, що введена в експлуатацію підстанція «Порт» на території Краснодарського краю потрібна для розвитку морського порту «Тамань» і для забезпечення роботи Керченського мосту.

«Сьогодні загальний обсяг енергоспоживання в Криму становить десь 1000-1100 мегават. З урахуванням введення нових об’єктів загальний енергетичний ресурс Криму і Севастополя складе близько 2070 мегават. Таких обсягів буде достатньо не тільки для покриття власних потреб, з урахуванням планів розвитку кримського півострова, але і при необхідності для передачі в сусідні регіони країни», – заявив Путін.

Нагадаємо:

  • 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.
  • 28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».
  • 4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.
  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens.
  • В жовтні 2018 року Верховний суд РФ відмовився розглядати касаційну скаргу ТОВ «Сіменс технології газових турбін» і Siemens Aktiengesellschaft на рішення судів нижчих інстанцій, які відмовили німецькому концерну в позові до структур «Ростеха» – ВАТ і ТОВ «Технопромэкспорт» про незаконність поставок турбін Siemens в обхід санкцій Євросоюзу для ТЕС, що будуються в анексованому Криму.
  • В кінці листопада 2018 року агентство Reuters повідомило, що прокуратура Гамбурга проводить розслідування стосовно трьох співробітників німецького концерну Siemenes в зв’язку незаконним постачанням турбін Siemens в обхід санкцій Євросоюзу для ТЕС, які будуються в анексованому Криму.