У Великобританії 87 тисяч об’єктів нерухомості належать офшорним компаніям – Global Witness

Новини
Фото: AP

В Англії та Уельсі понад 87 тисяч об’єктів нерухомості належать анонімним компаніям, зареєстрованим в офшорах. Кадастрова вартість цих об’єктів становить не менше 56 млрд фунтів, а з урахуванням інфляції і тих даних про ціни, яких не вистачає, можливо, перевищує 100 млрд фунтів.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні антикорупційної неурядової організації Global Witness, передає Центр журналістських розслідувань.

Організація передала дані своїх досліджень комітету парламенту Великобританії, де готується законопроект, який змусить компанії, зареєстровані за кордоном, публічно зареєструвати своє бенефіціарне право власності в Реєстраційній палаті.

У Global Witness вважають, що така система виведе таємних власників на світло, а ті, хто замішаний у відмиванні грошей, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності і оштрафовані.

Влітку 2019 року уряд Великобританії пообіцяв скласти повний законопроект.

Створення належним чином забезпеченого і добре захищеного реєстру реальної власності стане величезним кроком на шляху до викорінення британської звички до брудних грошей, відзначають в організації.

Згідно з дослідженням Global Witness, 40% ідентифікованих анонімних об’єктів нерухомості знаходяться в Лондоні.

«Стає все більш очевидним, що британська власність є одним з улюблених інструментів злочинців і корупціонерів для крадіжки і відмивання вкрадених грошей. Цей аналіз показує тривожний масштаб скандалу з секретної власністю в Великобританії», – сказала старший антикорупційний учасник Global Witness Ава Лі.

Розслідування Global Witness неодноразово показували, як злочинці і корумповані політики можуть використовувати британський ринок нерухомості, щоб приховувати або відмивати брудні гроші, а також для забезпечення безпечного притулку для себе і своїх сімей.

У листопаді 2015 року журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Перший», повідомляли, що елітну нерухомість вартістю десятки і навіть понад сотні мільйонів фунтів у Лондоні мають українські олігархи Рінат Ахметов, Віктор Пінчук та Дмитро Фірташ.

Нагадаємо:

  • В травні 2018 року Великобританія зобов’язала свої заморські території, зокрема, Кайманові острови і Британські Віргінські острови, до кінця 2020 року розкрити імена власників зареєстрованих там активів, щоб спробувати вирішити проблему корупції та ухилення від сплати податків.
  • Раніше видання The Times з посиланням на експертів Global Witness повідомило, що громадяни РФ зберігають на британських офшорних рахунках 34 млрд. фунтів стерлінгів (близько 47 млрд дол). При цьому велика частина цих коштів – близько 30 мілрд фунтів стерлінгів, зберігається в компаніях, зареєстрованих на Британських Віргінських островах. За даними Global Witness, росіяни зберігають в офшорах в п’ять разів більше коштів, ніж громадяни РФ розмістили безпосередньо на території самої Великобританії. За останні 10 років через британські офшори пройшли понад 110 млрд фунтів стерлінгів, пов’язаних з Росією. Більше половини цих коштів – через Британські Віргінські острови.