Токаєв вступив на посаду президента Казахстану і запропонував перейменувати Астану в Нурсултан

Новини
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв Фото: ТАСС

Глава сенату парламенту Казахстану Касим-Жомарт Токаєв в середу, 20 березня, вступив на посаду президента країни. Він також запропонував перейменувати столицю Казахстану Астану на честь Нурсултана Назарбаєва.

Токаєв став президентом Казахстану на залишок терміну повноважень Назарбаєва, який пішов 19 березня у відставку, що закінчується в квітні 2020 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс.

Голова Центральної виборчої комісії Казахстану Берік Імашев на засіданні обох палат парламенту вручив Касим-Жомарт Токаєву посвідчення президента, нагрудний знак, штандарт і орден «Алтин Киран».

Новий президент Казахстану запропонував увічнити ім’я першого президента країни Нурсултана Назарбаєва в назві столиці.

«Ми повинні увічнити його велике ім’я. Вважаю за необхідне увічнити ім’я нашого великого сучасника, першого президента Республіки Казахстан Нурсултана Абишевича Назарбаєва наступним чином: наша столиця повинна носити ім’я нашого президента і називатися Нурсултан», – сказав Токаєв в ході складення присяги народові Казахстану.

Крім того, він вважає, що центральні вулиці в обласних центрах Казахстану повинні носити ім’я першого президента країни.

Він також запропонував спорудити в Астані монумент на честь Назарбаєва.

Токаєв також присвоїв Назарбаєву звання «Халик Кахармани» (Народний герой).

Токаєв народився 17 травня 1953 року, закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин, Пекінський лінгвістичний інститут (КНР), Дипломатичну академію МЗС РФ, фахівець-міжнародник, доктор політичних наук. Володіє англійською, китайською та французькою мовами. Дипломатичний ранг – надзвичайний і повноважний посол. Працював за фахом у центральному апараті МЗС СРСР, в закордонних представництвах.

З березня 1992 року – заступник, перший заступник міністра закордонних справ Казахстану, з жовтня 1994 року – міністр закордонних справ. З березня 1999 року – заступник прем’єр-міністра – міністр закордонних справ. З жовтня 1999 року по січень 2002 року – прем’єр-міністр Казахстану. З січня 2002 року по червень 2003 року – державний секретар – міністр закордонних справ, з червня 2003 року по січень 2007 року – міністр закордонних справ. У жовтні 2013 року указом президента призначений депутатом сенату і обраний головою палати. У вересні 2017 роки переобраний на посаду спікера сенату.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв подав у відставку. Він керував країною з 1990 року. Назарбаєв призначив виконуючим обов’язки президента Казахстану спікера Сенату Касим-Жомарта Токаєва. При цьому Назарбаєв буде довічно очолювати Раду безпеки Казахстану. Крім того, він залишається лідером правлячої партії «Нур Отан» і членом Конституційної ради республіки.