Потрібно законом зобов’язати держпосадовців йти у відпустку на час виборчої кампанії – Айвазовська

Новини
Ольга Айвазовська, голова правління громадської мережі ОПОРА Фото: investigator.org.ua

Потрібно законом зобов’язати державних посадовців, які беруть участь у виборах, йти у відпустку на час виборчої кампанії, а також ввести покарання для тих з них, хто використовує службові повноваження в робочий час для агітації.

Таку думку висловила Ольга Айвазовська, голова правління громадської мережі ОПОРА у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Щодо відпусток, то, очевидно, що для певної категорії посадовців їх варто вводити як обов’язок. Якщо ви – посадова особа і ви представляєте інтереси кандидата – автоматична відпустка і ніяких питань. Друге – якщо ви в робочий час використовуєте службове повноваження, то, як на мене, це навіть ознака корупції, а не тільки порушення виборчого законодавства. Це має закінчуватися санкціями», – сказала Айвазовська.

Водночас вона визнала, що до діючого президента вимогу про обов’язкову відпустку застосувати неможливо.

«Очевидно, що чинного президента … неможливо примусити або включити в закон вимогу щодо відпустки на цей період, тому що 60 чи 90 днів держава без президента в наших умовах існувати не може», – зазначила Айвазовська.

Нагадаємо:

  • Відповідно до закону «Про вибори Президента України», діючому президенту чи народному депутату, які є кандидатами в президенти не надається право на відпустку на час участі у виборчому процесі.
  • Участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади АР Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост президента України).