У РФ політв’язень Гриб у суді не визнав обвинувачень та назвав ФСБ «бандитами і вбивцями»

Новини
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, 21.03.2019 Фото: hromadske.ua

У Росії український політв’язень Павло Гриб у своєму останньому слові на засіданні Північно-Кавказського військового окружного суду у Ростові-на-Дону не визнав обвинувачень у нібито схилянні до скоєння теракту росіянки Тетяни Єршової та назвав ФСБ «бандитами і вбивцями».

Про це повідомляє телеканал Громадське, передає Центр журналістських розслідувань.

«Уперше мені випадає така нагода сказати своє слово. Останнє слово, де я б хотів нарешті розказати все, як було насправді», – сказав Гриб.

Він заявив, що не визнає обвинувачень, бо вони від Федеральної служби безпеки Росії, а «вони бандити та вбивці».

Українець також зазначив, що «ніхто не мав підстав гадати», що стороння Білорусь, де його викрали співробітники ФСБ, є «насправді небезпечною».

Гриб також побажав усім українським патріотам з гідністю пройти полон – «по правді й совісті».

Наприкінці виступу він проголосив «Слава Україні!» та «Слава українській нації!».

Суд оголосить рішення у справі Гриба 22 березня об 11:00.

Як повідомлялося, 21 березня прокурори на судових дебатах попросили визначити покарання для Павла Гриба у вигляді 6 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.
  • 29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. ФСБ обвинуватила Гриба в тероризмі. 
  • Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.
  • 3 липня 2018 року кримінальну справу українця було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).
  • 30 січня 2019 року украънський омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Павло Гриб вимагає негайної операції на серці, його стан здоров’я – критичний: після обстежень лікарі діагностували у нього низку серйозних хвороб.