До КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» будуть відкриті легальні автобусні маршрути – Юрій Лавренюк

Новини
Люди біля кабінок Нацполиції на виході з КПВВ «Каланчак», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

Міністерство інфраструктури розробляє нові міжобласні маршрути, кінцева зупинка яких буде поблизу адмінмежі з окупованим Кримом.

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк.

За його словами, для припинення безладу з нелегальними перевезеннями у Херсонській області необхідно збудувати автостанції на контрольних пунктах в’їзду/виїзду на адмінмежі з окупованим Кримом та зробити легальні автобусні маршрути.

«Міністерство інфраструктури саме безпосередньо займається призначенням нових міжобласних маршрутів. Ми визначаємо туди маршрут, на ту автостанцію – це буде крайнє місце до лінії адміністративного кордону. І на ту автостанцію зможуть їздити лише легальні перевізники, які у встановлений законом спосіб виграли чи були призначені на перевезення на тому маршруті», – каже Лавренюк.

Заступник міністра впевнений, що нелегальні перевізники не витримають конкуренції:

«Люди будуть їздити легальними офіційними перевізниками до тої автостанції, де будуть виходити прямо біля контрольного пункту в’їзду-виїзду, і насолоджуватися тим сервісом, який будуть їм предоставляти легальні перевізники”.

Водночас, Лавренюк вказує, що до завершення будівництва автостанції відповідно до встановлених норм запустити легальний автобусний маршрут до адмінмежі з окупованим Кримом неможливо:

“Це все передбачено постановою №1081 Кабінету Міністрів. Шалаш якийсь не може бути автостанцією. Там є елементарні вимоги щодо санітарних зон, щодо кімнати матері і дитини, щодо доступності осіб з інвалідністю і так далі. На жаль, то, що зараз там є, це не може називатися автостанцією, і туди не може бути оформлений паспорт маршруту», – каже заступник міністра.

Роботи з будівництва  КПВВ та сервісних зон розпочнуться у червні з пункту «Чонгар». На проведення робіт  будуть залучені кошти, що надаються Україні Європейським Союзом на будівництво дорожньої інфраструктури.

Нагадаємо:

  • 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв Постанову про виділення 105,98 млн грн на будівництво тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» та сервісних зон перед ними на адмінкордоні з окупованим Кримом в Херсонській області. Виконавцем робіт визначено ДП «Укрінтеравтосервіс».
  • До кінця фінансового року-2018 роботи навіть не були розпочаті, кошти повернуті до бюджету.
  • За словами міністра інфрастуктури Володимира Омеляна причиною стала затримка із виділення земельних ділянок Херсонською ОДА.