Херсонська ОДА надала для КПВВ «Каланчак» ділянку в 20 разів менше запланованої

Новини
КПВВ «Каланчак» Фото: investigator.org.ua

Для будівництва тимчасового контрольного пункту в’їзду-виїзду «Каланчак» на адмінмежі з окупованим Кримом Херсонська ОДА виділила ділянку площею 0,18 гектара замість запланованих 3,4 га. міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив Центру журналістських розслідувань, що розмір азначеної земельної ділянки не дав змоги здійснити проектування та подальше будівництво КПВВ.

Про цей йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань «КПВВ: загальмоване будівництво».

За урядовим Планом заходів з реінтеграції Криму будівництво інфраструктури КПВВ мало бути завершено восени 2018-го року.

У липні 2018-го року Постановою уряду для будівництва тимчасових КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» та зон сервісного обслуговування перед ними з резервного бюджету було виділено майже 106 млн. грн. Але станом на кінець листопада будівництво не розпочато. Виконавцем робіт Постановою уряду визначено  державне підприємство «Укрінтеравтосервіс», підпорядковане міністрерству інфраструктури, а проектувальником – Проектний інститут СБУ. 

У відповіді на інформаційний  запит Центру журналістських розслідувань міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що договір на розробку проектної документації  ДП «Укрінтеравтосервіс»з  інститутом СБУ був підписаний лише 22 жовтня, довідку про геологію ділянок та договір з Держгеокадастром отримано в листопаді. Причиною такої затримки міністр назвав проблему з частковим виділенням землі Херсонською ОДА. 

«3 жовтня Херсонською облдержадміністрацією видано розпорядження №728 про передачу в постійне користування земельної ділянки. Проте розмір зазначеної земельної ділянки не дав змоги здійснити проектування та подальше будівництво КПВВ «Каланчак»» – сказано у відповіді.

Відповідь-міністерства-інфраструктури

Розпорядження про дозвіл на розробку проектів землеустрою для відведення земельних ділянок під будівництво об’єктів на межі з Кримом голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв підписав ще в червні 2017 року:  передбачалось виділити 5,2 гектара на КПВВ “Чонгар” та 3,44 га на КПВВ «Каланчак». Однак розпорядження голови ОДА про передачу землі для КПВВ і сервісних зон чомусь з’явились лише у жовтні – аж через три місяці після прийняття постанови Кабміну. 

При цьому площі переданих ділянок значно менші тих, що були вказані у минулорічному розпорядженні губернатора: дві ділянки загальною площею 2,7 га для будівництва КПВВ «Чонгар» та одна ділянка всього у 18 соток для будівництва пункту «Каланчак» та сервісної зони.

В обласній адміністрації ці дивні рішення не пояснюють, адресуючи питання виконавцям робіт. «Ми розробили проект землеустрою, земельні ділянки передані у власність ДП Укрінтеравтосервіс».

Як повідомлялось, 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв рішення виділити 105,98 млн грн на облаштування інфраструктури тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом в Херсонській області.

На початку жовтня 2018 року глава МВС України Арсен Аваков заявляв, що оновлені та переоснащені КПВВ «Каланчак» і «Чонгар», обладнані сервісними зонами, на адмінкордоні з Кримом можуть запрацювати вже до кінця поточного року.

За результатами моніторингупроведеного 12-13 листопада експертами Кримської правозахисної групи Олександром Сєдовим і Володимиром Чекригіним, роботи з благоустрою контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з окупованим Кримом за рахунок держбюджету не проведені.