Євросоюз закликав РФ припинити свавілля в Криму

Новини

Європейський Союз закликав РФ припинити свавілля в окупованому Криму, зокрема, обшуки в будинках кримських татар, і гарантувати дотримання основоположних прав на території півострова.

Про це на брифінгу в Брюсселі заявила прес-секретар зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російське бюро Радіо Свобода.

«Нам відомо про обшуки, які російська влада провели минулої ночі в незаконно включеному Криму, і про затримання, які пішли за ними», – зазначила прес-секретар ЄС.

Коцьянчич згадала недавню заяву представника Євросоюзу із закордонних справ Федеріки Федеріка Могеріні, приурочене до п’ятиріччя російської анексії півострова. Представник ЄС тоді відзначила погіршення ситуації з правами людини в Криму і навела як приклад переслідування кримськотатарських активістів.

Генеральна Асамблея ООН 22 грудня 2018 року прийняла резолюцію про ситуацію з правами людини в окупованому Криму. Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму, прийнята Генасамблеєю за останні два роки. Перші дві були прийняті в 2016 і 2017 році.

В документі є заклик до РФ звільнити всіх українців, переслідуваних за політичними мотивами і яких незаконно утримують в окупованому Криму і в Росії.

Нагадаємо:

  • В окупованому Криму російські силовики 27 березня провели обшуки в 25 будинках кримських татар.
  • Обшуки пройшли в селі Строганівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя.
  • У мікрорайне Кам’янка російські силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхаліва.
  • Російські силовики привезли 60 студентів автотранспортного технікуму понятими обшуків в будинках кримських татар, які проводяться з ранку 27 березня.
  • 16 кримських татар затримали і відвезли в управління ФСБ в Сімферополі російські силовики після обшуків.
  • Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримських татар, які провели російські силовики 27 березня в окупованому Криму.