ЧЕСНО виявила приховану агітацію в «день тиші»

Новини

У «день тиші» рух ЧЕСНО виявив у Києві декілька білбордів, які нагадують агітацію кандидатів у президенти Петра Порошенка, Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко, але не містять вихідних даних.

Про це 30 березня повідомили у ЧЕСНО, пише Центр журналістських розслідувань.

«Декілька днів тому на багатьох білбордах та сітілайтах з’явилася реклама у вигляді гасел, яка не містить згадок про кандидатів, але стилізована під їхню агітацію. Формально така реклама не є порушенням виборчого законодавства», – зазначають у ЧЕСНО.

В організації зауважили, що зазвичай подібну рекламу розміщено на тих самих площинах, де раніше була агітація кандидата.

«Першими змінювати зображення перед самими виборами почали у Порошенка. Офіційну марковану рекламу «Кандидатів багато – президент один» замінили на виконану в тому ж стилі «Думай», але вже без вихідних даних. Цього ж дня зі сторінки Президента у Facebook почали поширювати рамки для аватарок з тим же гаслом. Аналогічна ситуація з рекламою Тимошенко: її «Україна обирає зміни» замінили на виконане в тому ж стилі «Змінюй», так само без вихідних даних», – зазначає експерт Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.

На його думку, найімовірніше, дана реклама оплачувалася не з виборчих фондів, а отже невідомими є походження коштів та обсяг витрат на встановлення цієї реклами спеціально до «дня тиші» та дня виборів.

Окрім того в одному з районів Києва «досі можна зустріти пряму агітацію кандидатів, що є порушенням виборчого законодавства». Йдеться, зокрема, про кандидата від «Свободи» Руслана Кошулинського. Агітація не містить вихідних даних та розміщена у непристосованому для цього місці.

«Цю рекламу до дня тиші мали б прибрати комунальні служби», – зазначають у ЧЕСНО.

Подібні явища журналісти руху ЧЕСНО фіксують у різних регіонах, йдеться у повідомленні організації.

Нагадаємо:

  • 30 березня, напередодні виборів президента в Україні – «день тиші», у цей день будь-які агітаційні заходи, розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ, виборчих листівок, плакатів та іншої друкованої агітації кандидатів заборонено.
  • 31 березня відбудеться перший тур виборів президента, участь у ньому візьмуть 39 кандидатів. Реєстрація кандидатів завершилася 8 лютого.