Російське військове угрупування в Сирії очолив генерал, який керував захопленням Криму

Новини
Андрій Сердюков Фото: vesti.ru

Колишній заступник командувача військами Південного військового округу Збройних Сил РФ, а нині командувач Повітряно-десантними військами РФ генерал-полковник Андрій Сердюков, який керував захопленням Криму російськими військовими в 2014 році, очолив російське військове угруповання в Сирії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російський «Коммерсант». У Міністерстві оборони РФ цю інформацію не підтвердили.

Повідомляється, що Сердюков змінив на цій посаді генерал-полковника Сергія Суровикина.

За словами співрозмовників газети, в Сирії у Сердюкова буде конкретне завдання: домовитися з турецькими військовими про спільне патрулювання в районі зони деескалації в провінції Ідліб.

Частина території там зараз займають сили джихадистів. При цьому джерела «Комерсанта» підкреслюють, що ні про яке штурмі Ідліб, який як і раніше не підпорядковується уряду Башара Асада, мова не йде.

Сердюков, який мав досвід бойових дій в Чечні, повинен був відправитися до Сирії ще восени минулого року. Однак цьому перешкодила автомобільна аварія, в якій він отримав травму хребта. Йому потрібна була тривала реабілітація.

Нагадаємо:

  • Навесні 2014 року Андрій Сердюков, який займав в той момент посаду першого заступника командувача військами Південного військового округу ЗС РФ, керував спецоперацією по захопленню Криму.
  • За свідченням колишнього в.о. заступника голови Адміністрації президента України Андрія Сенченко в Шевченківському райсуді Києва, навесні 2014 року, на початку окупації Криму Росією, начальник штабу – перший заступник командувача військами Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Андрій Сердюков був координатором на території окупованого півострова в процесі звільнення і передачі українській стороні військовослужбовців і цивільних осіб.
  • Згодом Сердюков командував угрупуванням російських окупаційних військ на Донбасі і діяв під прізвищем «Сєдов».
  • 4 жовтня 2016 року президент РФ Володимир Путін призначив Сердюкова Командувачем Повітряно-десантними військами Росії.
  • Головна військова прокуратура України направила до суду обвинувальний акт щодо Андрія Сердюкова. Санкції статей, інкримінованих Російських генералу, передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.