На адмінкордоні з Кримом затриманий бойовик батальйону «Сомалі»

Новини
Фото: investigator.org.ua

В контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом українські прикордонники разом з правоохоронцями виявили та затримали мешканця Луганської області, який раніше служив у батальйоні «Сомалі» на окупованому Донбасі, а потім виїхав до Росії. Бойовик Керченським мостом потрапив на півострів, а потім намагався виїхати на материкову Україну.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Азово-Чорноморського Регіонального управління Держприкордонслужби України.

«Під час бесіди з громадянином 1972 року народження правоохоронці встановили, що в 2014 році … затриманий вступив до штурмового батальйону «Сомалі» під керівництвом тоді ще живого «Гіві» (Михайло Толстих – ред.), який безпосередньо і проводив інструктаж новоприбулих. Отримавши позивний «Чингіз» і маючи відповідний досвід, йому доручили завдання опікуватися підготовкою особового складу для несення служби на контрольно-пропускних пунктах так званих «республік»», – йдеться у повідомленні.

Через деякий час бойовик розчарувався у службі та ідеях фейкових «республік», тому звільнився та працював в Алчевську охоронцем. Маючи невисоку заробітну платню, у пошуках кращого життя вирушив до Москви. Але умови праці його не задовольнили і він виїхав з Росії через Керченській міст на окупований півострів, а потім через адмінмежу намагався потрапити до Києва для пошуку роботи.

Затриманому в порядку статті 208 КПК України було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, відповідальність за який передбачено статтею 258-3 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації). Тривають слідчі дії.

Фото і відео: dpsu.gov.ua

Нагадаємо:

  • В кінці березня 2019 року в КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом українські прикордонники затримали громадянина України, члена незаконного збройного формування так званої «ДНР» – батальйону «Російської православної армії» з позивним «Домовой», який проживав на півострові.