Суд арештував підозрюваного у розкраданні грошей обленерго Крючкова із заставою 7,11 млн грн

Новини
Екс-нардеп Дмитро Крючков у Солом'янському райсуді Києва, 17.04.2019 Фото: Макс Левин

Солом’янський райсуд Києва заарештував екс-нардепа, колишнього керівника компанії «Енергомережа» Дмитра Крючкова, якого НАБУ підозрює у махінаціях в енергетичній сфері, на 45 діб з альтернативою застави у розмірі 7,11 млн грн – замість 346 млн грн, про які клопотали детективи НАБУ і прокурори.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

Суддя Максим Вишняк частково відмовив у клопотанні детектива НАБУ, погодженого з прокурором САП. Вони просили для Крючкова тримання під вартою до 30 травня, але із альтернативою застави у 346 млн грн, що відповідає сумі завданих збитків.

Натомість суддя знизив розмір застави до 7,11 млн грн. Як тільки ця сума буде внесена, Крючков буде звільнений.

Прокурор САП вже заявив, що це рішення буде оскаржене.

При цьому, під час засідання захист Крючкова просив суд повністю відмовити прокурорам у призначенні запобіжного засобу у вигляді тримання під вартою з правом внесення 346 млн грн застави, оскільки вважали, що обґрунтовані ризики, які згадувало обвинувачення, є безпідставними.

Нагадаємо:

  • 28 березня журналісти-розслідувачі програми «Схеми» повідомили, що екс-нардеп від ВО «Батьківщина» Дмитро Крючков через керовану ним компанію «Енергомережа» організовував у 2015 році схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній (обленерго) в інтересах, зокрема бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенко.
  • Згідно з розслідуванням Української правди, в 2016 році ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа», головою правління якої був Дмитро Крючков, скуповувала борги у «Центренерго» і Одеської ТЕЦ через пов’язані кредиторські компанії. В липні 2016 року НАБУ оголосило Крючкова в розшук. На початку 2017 року його оголосив в міжнародний розшук Інтерпол. У травні 2017 року суд заочно заарештував Крючкова. У листопаді 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури склали письмове повідомлення про підозру Крючкову.
  • 14 квітня 2018 року в Німеччині правоохоронці затримали Крючкова, підозрюваного в розкраданні коштів «Запоріжжяобленерго». Незабаром його випустили під заставу у 100 тисяч євро, однак потім він погодився на процедуру екстрадиції і знову піддався тюремному ув’язненню.
  • В кінці березня Генпрокуратура України направила запит до Німеччини на екстрадицію Дмитра Крючкова.
  • 15 квітня детективи НАБУ затримали в аеропорту «Бориспіль» екстрадованого в Україну з Німеччини екс-нардепа Дмитра Крючкова, підозрюваного в розкраданні коштів підконтрольних державі обленерго. Детективи НАБУ наполягатимуть на триманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави в розмірі 346,22 млн грн.