Військовий експерт команди Зеленського назвав пріоритети в обороні і нацбезпеці

Новини
Іван Апаршин фото: 112 Україна

Військовий експерт, член команди Володимира Зеленського Іван Апаршин назвав пріоритети нової влади в сфері оборони і національної безпеки України.

Апаршин описав шість пріоритетів в своєму блозі у виданні «Обозреватель», пише Центр журналістських розслідувань.

У команді Зеленського виступають за продовження співпраці сил безпеки і оборони з НАТО, за професійну армію, посилену чинним резервом, і реформування державного концерну «Укроборонпром».

«Сили безпеки і оборони продовжать інтенсивне співробітництво з НАТО і відповідними структурами Європейського Союзу. Зокрема, щодо вирішення питань досягнення сумісності при проведенні можливих спільних операцій. Ми чітко будемо підтримувати виконання тих заходів, які закладені в щорічну Національну програму співпраці «Україна-НАТО» під егідою комісії «Україна-НАТО», – написав Апаршин.

Серед інших ключових положень – новий формат армії. «Армія буде професійною та добровільною (без ганебного примусового призову). Вона буде посилена постійно діючим резервом та системою територіальної оборони. До керівництва армією будуть залучені бойові офіцери, які націлені на перемогу і здатні зберегти життя солдата».

Планується зробити бюджет Міністерства оборони максимально відкритим для громадськості, а також забезпечити «гідне життя» військовослужбовцям.

Що стосується добровольців, то, як зазначив Апаршин, всі громадяни України, які брали участь у відбитті агресії і не отримали посвідчення учасника бойових дій (УБД) або у випадку, якщо документально не підтверджено їх участь в бойових діях, – «по кожному персонально буде вивчено стан його справ і по кожному персонально буде прийнято рішення».

Щодо державного оборонного замовлення, передбачається, що воно буде максимально у відкритому доступі.

«Умови для всіх будуть рівні – що для державного бізнесу, що для приватного. Армія отримає надсучасну високотехнологічну зброю, а державне оборонне замовлення стане стимулом розвитку фундаментальної науки і проривних технологій», – пише Апаршин.

За його словами, держконцерн «Укроборонпром» буде реформований. «Він буде позбавлений повноважень з формування військово-технічної політики та буде створено центральний державний орган виконавчої влади, який буде відповідати за формування і реалізацію військово-промислової політики», – заявив член команди Зеленського.

Апаршин підкреслив, що деякі з цих питань «реально вирішити за три місяці», однак на виконання деяких знадобиться рік.

Нагадаємо:

  • Володимир Зеленський, який за даними екзит-полів одержав перемогу у другому турі президентських виборів, повідомив про кадрові зміни, які чекають на керівництво Генеральної прокуратури України та командування Генерального штабу Збройних Сил України.