У Гамбурзі пройдуть слухання про застосування тимчасових заходів до РФ щодо порушення морського права

Новини
моряки

Президент Міжнародного Трибуналу з морського права визначив дати слухань у справі щодо застосування тимчасових заходів до Російської Федерації щодо порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів.

Публічні слухання відбудуться 10-11 травня 2019 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на заступника міністра закордонних справ Олену Зеркаль.

«Аргументи, які ми почули сьогодні від РФ, лише підтвердили нашу стартову позицію, що мова йде саме про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет нашим військовим кораблям та членам їхніх екіпажів. До того часу Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків і військові кораблі і усунути порушення міжнародного права. Чи зможе Росія і далі тримати цивілізований тон розмови і довести це «конкретними справами» буде видно з документів, які ми отримаємо від РФ в рамках підготовки до слухань в Гамбурзі. Обмін думками підтвердив наявність між сторонами правового спору щодо застосування міжнародного морського права. Цей факт є наріжним елементом для судового розгляду цього спору», – пише вона.

За словами Зеркаль, РФ різко змінила тон спілкування в питанні звільнення військовополонених українських моряків.

«Цікаве спостереження після сьогоднішнього обміну думками з РФ щодо звільнення українських моряків і військових кораблів. Вразила кардинальна зміна тону розмови – перехід від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії. Невідомо чи це зміна російської тактики чи просте бажання затягнути процес консультацій. У будь-якому разі це не вплинуло на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів», – пише вона.

  • Захист військовополонених моряків ВМСУ подав апеляційні скарги на рішення Лефортовського районного суду Москви про продовження їх арешту. Очікується, що апеляційна інстанція розгляне їх в травні.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.