Суд у Москві залишив під вартою до липня всіх військовополонених моряків ВМСУ

Новини

Лефортівський районний суд Москви у середу, 17 квітня, продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім військовополоненим морякам ВМСУ.

Про це повідомляє телеканал Громадське, передає Центр журналістських розслідувань.

Українських моряків розділили по четверо і їх справи розглядали три судді.

Спочатку суд задовольнив клопотання слідчих ФСБ РФ та продовжив арешт Роману Мокряку, Андрію Оприску, Євгену Семидоцькому, Сергію Цибізову до 24 липня.

Роман Мокряк, Сергій Цибізов,Євген Семидоцький, Андрій Оприско (зліва направо) Фото: hromadske.ua

Сторона захисту заявила, що українці є військовополоненими і мають бути звільнені, до того адвокати заявили, що захоплення моряків було фактом агресії з боку РФ.

Самі моряки не відповідали на жодні запитання окрім імені, віку та звання, наголошуючи, що відповідно до третьої Женевської конвенції є військовополоненими.

Потім суд залишив під вартою до 24 липня Володимира Терещенка, Богдана Головаша, Сергія Попова та Андрія Шевченка.

Андрій Шевчеко, Богдан Головаш, Сергій Попов (зліва направо) Фото: hromadske.ua

Потім Лефортівський райсуд продовжив термін тримання під вартою до 24 липня Денису Гриценку, В’ячеславу Зінченку, Михайлу Власюку, Андрію Драчу.

Наступним суд продовжив термін тримання під вартою до 24 липня Віктору Беспальченку, Владиславу Костішину, Володимиру Варимезу, Сергію Чулибі.

Потім суд продовжив термін тримання під вартою до 24 липня Богдану Небилиці, Юрію Будзилу, Володимиру Лісовому, Юрію Без’язичному, Олегу Мельничуку.

Володимир Лісовий, Юрій Без’язичний, Богдан Небилиця, Юрій Будзило Фото: hromadske.ua

Окрім того, пораненим морякам Андрію Артеменку, Андрію Ейдеру та Василю Сороці суд продовжив термін тримання під вартою до 26 липня.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.