У Криму під загрозою виробництво вина: виробник склотари припиняє поставки через санкції США

Новини
Фото: Luke MacGregor / Bloomberg

Кримські винороби можуть зупинити виробництво на шість-дев’ять місяців через брак пляшок: виробник склотари, що входить в міжнародний концерн, припиняє поставки в окупований Крим через санкції.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на РБК.

Про ризик зупинки кримських виноробних підприємств на термін від шести до дев’яти місяців йдеться в листі голови асоціації виноградарів і виноробів «Севастополь» Олексія Липко до депутата Держдуми Дмитра Бєлика.

До асоціації входять великі виноробні підприємства Криму, зокрема Севастопольський винний завод, «Золота Балка», «Бельбек», Alma Valley, господарство Олега Рєпіна та інші.

«Після закриття поставок скляної тари з України постачанням кримських виноробів займалися в основному два підприємства – «Русджам» і АТ «Кавмінстекло». Однак, з огляду на потребу в скляній тарі південних регіонів Росії і високу чутливість даного виду продукції до витрат на логістику, ці два підприємства фактично є монополістами в регіоні», – пише Липко. 

Проблеми з тарою, як вказує Липко в листі, почалися після того, як у «Кавмінстекло» змінився акціонер. «В результаті операції з продажу групи компаній контроль перейшов до американських акціонерів. Слідом за зміною акціонерів пішла і зміна гендиректора компанії», – пише глава асоціації. Новий топ-менеджер Александрс Павловс (за даними СПАРК, очолив компанію 8 квітня) повідомив, що, «дотримуючись економічних санкцій, введених США проти Криму, він зупиняє будь-яку співпрацю з споживачами пляшки, розташованими в Криму».

При цьому, як підкреслюють в асоціації, Павловс «попросив своїх менеджерів приховувати справжні наміри відмови від поставок до Криму», «знаючи, що відмова від роботи з кримськими компаніями через американські санкції несе істотні політичні ризики в Росії». Замінити обсяг за рахунок потужностей «Русджама» не вийшло – в ході переговорів з компанією з’ясувалося, що виробник не може забезпечити виробництво пляшки в потрібному асортименті, а також не приймає нові замовлення в зв’язку зі значним навантаженням.

В результаті виробники вина, серед яких великі приватні і держкомпанії «Массандра», «Новий Світ», «Інкерман» та Севастопольський винний завод, «понесуть колосальні збитки в зв’язку з зупинкою виробництва в самий розпал туристичного сезону в Криму», вказує Липко і просить депутата в найкоротші терміни проінформувати про «критичну ситуацію» уповноважені органи, які «повинні відреагувати на явно ворожу позицію по виконанню на території Росії незаконних американських санкцій відносно Криму».

Про які саме зміни в складі акціонерів «Кавмінстекло» йдеться, в листі не вказано, не пояснює цього і Липко.

До 2015 року виробник скла входив в міжнародний концерн Saint-Gobain, один з найбільших виробників будівельних і витратних матеріалів. Мажоритарним акціонером підприємства Saint-Gobain став в 2006 році, тоді ж завод був перейменований в «Сен-Гобен Кавмінстекло». Але потім, в 2015 році, бізнес-напрямок Verallia, до якого входив і російський завод, було продано консорціуму американського фонду Apollo Global Management і французького державного інвестиційного банку BPI France. На той момент Verallia вже була третім найбільшим в світі виробником скляної упаковки для напоїв і продуктів харчування.

У 2018 році Verallia випустила 16 млрд скляних пляшок і банок, а її виручка склала €2,4 млрд. Серед стратегічних інвесторів Apollo Global Management – найбільший пенсійний фонд США California Public Employees ‘Retirement System (CalPERS). З звітності інвесторів Apollo Global Management випливає, що на кінець 2018 року CalPERS належало 8,8% перебувають в обігу акцій класу А, а ще 4,4% пенсійний фонд контролює безпосередньо або через афілійованих осіб.

  • В кінці березня 2014 роки так званий «Госсовет Крыма» «націоналізував» 131 компанію агропромислового комплексу, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра», до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів, і завод шампанських вин «Новий Світ».
  • У липні 2014 року об’єднання було внесено в санкційні списки ЄС. У грудні 2015 року – під санкції США.
  • У жовтні 2014 року кримська «влада» передали держконцерн «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Массандра» Управлінню справами президента РФ.
  • В кінці грудня 2015 року «Массандра» почала розпродаж унікальних колекційний вин всесвітньо відомого підприємства.
  • «Влада» окупованого Криму «отримала у власність» вкрадене у України виноробне підприємство «Массандра», яке збираються незаконно продати в першому кварталі 2020 року. До цього  знаменитий виноробний концерн перебував у структурі Управління справами президента РФ.