В Раді готують косметичні зміни до корупційних схем у законі про розмінування Донбасу – Олександр Поліщук

Новини
Олександр Поліщук , експерт з питань оборонного будівництва фонду «Майдан закордонних справ» Александр Полищук, эксперт по вопросам оборонного строительства фонда «Майдан закордонних справ» Фото investigator.org.ua

Зміни до закону “Про протимінну діяльність в Україні”, які має розглянути 25 квітня Верховна Рада, не скасовують його корупційної складової.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Олександр Поліщук, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ”, пише Центр журналістських розслідувань.

Проект закону “Про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» щодо удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності” Олександр Поліщук охарактеризував як “косметичні зміни до корупційних схем”.

Група нардепів із БПП та Народного Фронту намагалася «накласти лапу» на розподіл коштів, які надходитимуть від міжнародних донорів. Після отриманого жорсткого попередження від стратегічних партнерів С.Пашинський і Ко через пресловутого І.Вінника намагаються косметичними змінами до чинного закону знову ввести всіх в оману”, – написав експерт.

В той же час, на його думку, вибудовані “під своїх” корупційні схеми залишаються незмінними.

“Однак залишаються незмінними вибудовані під «своїх» корупційні схеми по ліцензуванню протимінної діяльності шляхом створення Комісії з питань акредитації та моніторингу при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, яке очолює друг П.Порошенка Вадим Черниш”, – пише Поліщук.

Також, стверджує він, “залишається незмінним рішення щодо утворення Інспекції з контролю якості протимінної діяльності, як приватної компанії (яку очолить «своя» людина), на основі висновків якої виконавці робіт можуть бути позбавлені акредитації Комісією у МінТОТ”.

“Ділки в особі С.Пашинського, І.Вінника, Г.Туки і подібних негідників намагаються влаштувати собі тепленькі місця після того, як їх викинуть із влади”, – пише експерт.

Крім того, він вважає, що спікера Верховної Ради Андрія Парубія та першу віце-спікерку Ірину Геращенко використовують “для розгону псевдопатріотичної риторики навколо цього питання в кращих традиціях БПП”.

Поліщук також зазначає, що відповідно до Закону  “Про протимінну діяльність в Україні» необхідно було створити систему органів, які будуть планувати, координувати, виконувати розмінування, здійснювати допуск до цього певних компаній, а також перевіряти якість виконаних робіт.

“За відведені три місяці на імплементацію положень Закону Кабінетом Міністрів України не виконано жодного із передбачених заходів”, – констатує він.

Нагадаємо:

  • Зміни до закону України “Про протимінну діяльність”, що мають на меті розблокування надання міжнародної донорської допомоги із гуманітарного розмінування Донбасу, депутати розглянуть у четвер, 25 квітня, повідомила перша віце-спікерка Верховної Ради України Ірина Геращенко.
  • Закон “Про протимінну діяльність в Україні”, який був прийнятий Верховною Радою України 6 грудня 2018 року та підписаний президентом Петром Порошенком, містить корупційну складову, стверджує Олександр Поліщук, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ”. Корупційна складова стосується механізму розподілу донорських коштів на розмінування Донбасу. Посли країн-донорів – Великої Британії, Канади та США – виступили із заявами про те, що до усунення корупційної складової із закону “Про протимінну діяльність в Україні” Україні не буде надано виділену на розмінування донорську допомогу.