Видача паспортів РФ жителям ОРДЛО створює політичну кризу і порушує принципи міжнародного права – Зеркаль

Новини

Надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської не лише створює політичну кризу, але і порушує важливі принципи міжнародного права.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, пише Центр журналістських розслідувань.

«Російська Федерація використала інститут громадянства для порушення територіальної цілісності та суверенітету України. Міжнародне право базується на принципі, що кожна держава самостійно визначає коло осіб, які мають бути наділені громадянством. Однак є два класичних принципи визначення громадянства – jus sanguinis (право крові, або походження) та jus soli (право землі, або території)», – пише вона.

«Визначення кола осіб, які мають право отримати громадянство РФ, в Указі Президента РФ через посилання на території Донецької та Луганської областей України свідчить про застосування Президентом РФ принципу jus soli».

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль Фото: Укринформ

За словами Зеркаль, такий спосіб застосування інституту громадянства РФ має своїм наслідком порушення територіальної цілісності та суверенітету України.

«Указ порушує один з наріжних принципів міжнародного права – ex injuria jus non oritur – правопорушення не можуть бути основою для прав. Саме Російська Федерація винна у створенні гуманітарної кризи на Донбасі усіма можливими способами, у тому числі через фінансування тероризму та безпосередню окупацію. За жодних обставин РФ не має права надавати громадянство РФ українцям у «гуманітарних цілях», – пише Зеркаль.

За її словами, ухвалення указу про надання російського громадянства громадянам України, РФ грубо порушує принцип непогіршення конфлікту (non-aggravation).

«Починаючи від Резолюції 68/262, пункт 3 якої закликає сторони виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть підсилити напруженість, міжнародні організації та держави закликали сторони до непогіршення ситуації. Також Наказ Міжнародного Суду ООН від 19 квітня 2017 року зобов’язує сторони утриматися від дій, що погіршують чи збільшують спір між сторонами, або роблять його врегулювання складнішим».

«Нікого не має вводити в оману «добровільність» механізму, передбаченого Указом. Як засвідчила практика порушень Росією прав людини в окупованому Криму, найбільш дошкульні порушення вчиняються саме з використання формально добровільних механізмів».

На думку заступника голови МЗС, громадяни України, які відмовились від нав’язаного їм громадянства РФ, стали жертвами дискримінації. Більш детально про порушення Росією прав громадян України в окупованому Криму через використання інституту громадянства можна ознайомитись в звіті.

«Ці порушення є предметом судового розгляду в Міжнародному Суді ООН. Головний ризик – це погіршення ставлення окупаційної адміністрації до громадян України, які відмовляться скористатись можливістю отримати громадянство РФ. Практика надання громадянства на окупованих територіях активно використовувалася в Європі нацистами. Нацисти нав’язували німецьке громадянство населенню окупованих територій, через яке на населення поширювався примусовий призов до армії та примусова праця (зокрема, справа The United States of America vs. Ernst von Weizsäcker et al. більш відома в Росії як справа Вільгельмштрассе). Не омине такої оцінки і дії Російської Федерації на окупованих територіях України. Які правові наслідки мають потягти дії Росії?», – пише вона.

Зеркаль каже, що у першу чергу інші держави підтримають підхід невизнання жодних (навіть потенційних) прав Російської Федерації, на які та може посилатися внаслідок застосування Указу про надання громадянства.

По-друге, дії РФ є ескалацією конфлікту і є підставою для посилення стримувальних дій проти РФ.

«Нарешті РФ понесе відповідальність як держава за ці та інші неправомірні дії, яким би складним і довгим цей процес не видавався та якою б не була міжнародна політична кон’юнктура».

Президент РФ Володимир Путін заявив, що вважає «дивною негативну реакцію Заходу і Києва на підписаний ним указ про спрощений порядок отримання громадянства Росії на окупованій частині Донбасу». Про це він сказав журналістом після зустрічі з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Президент РФ Володимир Путін Фото: РИА Новости

«Це викликало якусь негативну реакцію, так? Це дивно, що у кого-то викликають негативну реакцію рішення подібного роду. Польща вже протягом багатьох років видає «Карту поляка». Те ж саме, навіть більше, паспорта видає Угорщина, Румунія. У зв’язку з цим у мене виникає питання: чим гірше росіяни, які проживають в Україні? Або українці, які проживають там же і відчувають свою нерозривний зв’язок з Росією?», – заявив Путін. Він додав, що Росія і він особисто далекі від наміру провокувати ескалацію конфлікту.

«Питання, пов’язане з паспортами, носить виключно гуманітарний характер», – стверджує Путін.

  • 24 квітня Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Помічник Путіна Владислав Сурков назвав це «обов’язком Росії перед людьми, що говорять і думають російською».
  • Українська сторона звернулася до Ради Безпеки ООН у зв’язку з рішенням президента Росії Володимира Путіна.