Україна призупинила транзит російської нафти

Новини

Укртранснафта вимушено призупинила транзит російської нафти по магістральному нафтопроводу Мозир-Броди (МН Дружба).

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу компанії.

Транзит зупинився 25 квітня о 21:43 в зв’язку з «невідповідністю якості російської нафти», уточнили в Укртранснафті.

«Таке рішення компанія прийняла, керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти по території України. Відповідно до умов цього договору, Укртранснафта має право зупинити прийом російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам», – йдеться в повідомленні.

Всі матеріальні збитки покладаються на сторону, яка не виконала своїх обов’язків, додали в компанії.

«Крім цього, оператор нафтотранспортної системи Укртранснафта змушений вдатися до таких дій у зв’язку з відмовою прийому неякісної російської нафти на приймально-здавальному ділянці Будковце (Словаччина) і через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальному ділянці нафти Фенешлітке (Угорщина)», – уклали в компанії.

Українська компанія вже попередила білоруську Гомельтранснафта Дружба про припинення транзиту, повідомляє агентство БЕЛТА.

Гомельтранснафта Дружба в свою чергу повідомила в Брянськ про повну зупинку перекачування нафти на ділянці Мозир-Броди.

  • 23 квітня Білорусь призупинила експорт нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через поставки неякісної нафти з Росії. 25 квітня експорт світлих нафтопродуктів з Білорусі в Україну частково відновився.
  • Польща призупинила на невизначений термін транзит російської нафти по нафтопроводу Дружба через її низьку якість. Слідом за нею аналогічним чином вчинила і Чехія.