Підписаний Путіним закон про ізоляцію рунета позбавить кримчан вільного доступу до інтернету – КПГ

Підписаний 1 травня президентом РФ Володимиром Путіним закон «про забезпечення безпечного і сталого функціонування інтернету в Росії», більш відомий як закон про ізоляцію Рунета, може позбавити жителів окупованого Криму вільного доступу до світового інтернету.

Про це заявили в Кримській правозахисній групі (КПГ), повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Закон №90-ФЗ, який вступить в силу з 1 листопада, а ряд положень з 2021 року, зобов’яже російських інтернет-провайдерів встановлювати надані Роскомнадзором на безоплатній основі технічні засоби, які в разі «відключення» російського сегмента інтернету дозволять відомству здійснювати централізоване управління мережею. В інший час обладнання буде використовуватися для блокування заборонених ресурсів.

Весь інтернет-трафік, згідно з документом, повинен буде проходити через точки обміну, внесені до спеціального реєстру. Роскомнадзор також зможе відмовляти провайдерам і організаторам поширення інформації в доступі до них, якщо ті не виконують вимоги відомства або правоохоронних органів.

«На думку експертів Кримської правозахисної групи, даний закон дає можливість російській владі встановити в Криму систему глобального цензурування Інтернету. Завдяки закону, влада РФ зможе зациклити весь інтернет-трафік усередині своїх російських мереж, випускаючи в глобальний Інтернет тільки той трафік, який вважатимуть за потрібне. Після окупації Криму на території півострова де-факто діють закони РФ. Після набрання цим законом чинності, кримчани можуть втратити вільний доступ до глобальної мережі», – відзначили в КПГ.

Як вказують правозахисники, після початку роботи системи контролю вихід в інтернет буде можливий тільки за «білими списками» дозволених Роскомнадзором доменів. Точно також за бажанням окупаційної влади може бути обмежений і трафік, що виходить з території РФ і окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • Законопроект про ізоляцію Рунета був внесений до Держдуми РФ в грудні 2018 року. Серед його авторів голова комітету Ради Федерації Андрій Клішас і депутат Держдуми Андрій Луговий. За їх словами, прийняття законопроекту необхідне через загрози агресивних дій у кіберпросторі, яка нібито виходить від США.
  • 12 лютого 2019 року він був прийнятий в першому читанні, пізніше в другому і третьому.