За рік проведення ООС військові повернули під контроль України 24 кв км територій Донбасу – Наєв

Новини
Командувач об'єднаних сил Сергій Наєв Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

На Донбасі 30 квітня 2018 року офіційно завершилася Антитерористична операція і почалася операція Об’єднаних сил (ООС). Зарік, що минув, військові повернули під контроль України 24 кв км території на сході країни, зокрема три населених пункти: хутір Вільний, Південне, Шуми.

Про це у своєму зверненні повідомив командувач ООС Сергій Наєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Серед наших найбільших досягнень в першу чергу слід відзначити примушення ворога до зменшення інтенсивності вогню та, в наслідок цього, зменшення кількості втрат з нашого боку. А також зниження рівня злочинності в регіоні, будівництво мостів, сприяння у будівництві доріг та лікарень, створення належних умов для життя цивільного населення», – зазначив командувач ООС.

За його словами, с початку ООС українські військові, не порушуючи Мінських домовленостей, повернули під контроль України біля 24 кв км території, у тому числі три населених пункти: хутір Вільний, Південне, Шуми.

Також за цей час перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів майже 4576,7 га; знищено 52655 вибухонебезпечних предметів; відновлено 1000 га територій, які вже використовуються в господарських цілях; вилучено з незаконного обігу 374 одиниці зброї, близько 252 кг вибухівки, понад 300 тис. боєприпасів.

Крім того, на користь держави вилучено матеріальні цінності, які використовувались у незаконний спосіб, вартістю близько 274 млн. грн.

Наєв додав, що в рамках його ініціативи «Допомога Схід» до лікувальних закладів Донецької та Луганської областей було передано медичного майна на суму 5,8 млн грн.

Нагадаємо:

  • 30 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко оголосив про зміну формату широкомасштабної антитерористичної операції і початок Операції об’єднаних сил на Донбасі. При цьому на території Донбасу почкав діяти особливий порядок, передбачений розпорядженням Командування Об’єднаного оперативного штабу, яке набрало чинності 30 квітня. Згідно з документом, цей порядок передбачає надання органам сектора безпеки і оборони, іншим державним органам України, спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях.