В ООН надали низку рекомендації Україні у рамках розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі

Новини
Фото: obozrevatel.com

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні надала низку рекомендацій українській владі, а також Росії в рамках розслідування вбивств і насильницьких смертей 2 травня 2014 року в Одесі.

Про це йдеться в інформаційній довідці Місії, опублікованій на її сайті, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Генеральній прокуратурі – забезпечити ефективне, невідкладне, ретельне та неупереджене розслідування вбивств і насильницьких смертей, скоєних під час насильства 2 травня 2014 року в Одесі, і розглянути можливість передання керівної ролі в розслідуванні від Головного управління Національної поліції в Одеській області Головному слідчому управлінню Національної поліції», – йдеться в документі.

Також Місія рекомендує Нацполіції України ефективно, невідкладно, ретельно та неупереджено розслідувати всі трагічні смерті із залученням старших слідчих із відповідним досвідом до слідчої групи.

При цьому слід гарантувати громадський порядок і безпеку всіх сторін, які беруть участь у судових розглядах.

Крім того, в ООН рекомендують головам судів першої інстанції надати пріоритетний статус судовим провадженням, щоб забезпечити розгляд цих справ без необґрунтованих затримок.

Водночас в ООН надали рекомендації Російській Федерації, зокрема, забезпечити, щоб запити про екстрадицію щодо всіх підозрюваних у кримінальних провадженнях, які переховуються від слідства, розглядалися своєчасно, а також розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги в розслідуваннях.

За інформацією першого заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Ярового, на даний час до суду направлено три обвинувальних акти стосовно подій 2 травня 2014 року.

«В кримінальному провадженні щодо трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року щодо однієї особи, яка визнала вину у вчиненому злочині (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності) винесено обвинувальний вирок. До суду направлено обвинувальні акти щодо 3 осіб», – сказав Яровий.

Також він зазначив, що за період з 2017 року по теперішній час, у кримінальному провадженні допитано у якості свідків 1109 осіб, проведено додаткові допити 13 потерпілих.

«Опрацьовано понад 1500 відео файлів, наданих ТРК та свідками, загальним об’ємом понад 2 Тб. За результатом, складено 222 протоколи огляду фото та відео матеріалів», – додав перший заступник мінстра.

Як інформують в МВС України, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває. Продовжуються огляди і систематизація відео файлів, встановлення свідків і очевидців та їх допити.

Нагадаємо:

  • 2 травня 2014 року під час масових заворушень в Одесі загинули 48 осіб і понад двісті отримали поранення. Першими жертвами сепаратистські налаштованих бойовиків Антимайдану стали вболівальники футбольного клубу «Чорноморець», на яких було скоєно напад в районі Соборної площі. Перший загиблий з числа проукраїнських мітингувальників помер від кульових поранень, завданих з автоматичної зброї. Обидві сторони зводили барикади, закидали опонентів бруківкою, коктейлями Молотова. При цьому антимайдановцы стріляли з автоматичної зброї під прикриттям міліції.
  • Після цього епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було встановлено наметове містечко Антимайдану. Прихильники сепаратистів сховалися в Будинку профспілок, з даху будівлі кидали коктейлі Молотова і стріляли з вогнепальної зброї. Після цього в будівлі почалася пожежа, під час якого загинула більшість жертв.
  • Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані.
  • У травні 2018 року Генпрокуратура України направила до Приморського райсуду Одеси суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх керівників структурних підрозділів ГУ МВС України в Одеській області у «справі 2 травня» через неналежне виконання службових обов’язків правоохоронцями щодо забезпечення охорони громадського порядку під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.