У Криму пообіцяли вилучити з російського підручника висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу

Новини
Фото: crimeahrg.org

В «Міністерстві освіти, науки і молоді» окупованого Криму пообіцяли вилучити «спірні сторінки» з російського підручника «Історія Криму» для 10 класу, в якому, на думку правозахисників, містяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські ЗМІ.

«Ми будемо вилучати ці сторінки. До кінця травня ми це зробимо», – цитує ТАСС «міністра освіти Криму» Наталію Гончарову.

«Рішення прийнято з метою запобігання конфлікту на міжнаціональному грунті. Зазначена глава – про колабораціонізм – буде вилучена з підручника. До початку навчального року ця робота буде проведена», – повідомили агентству «Інтерфакс-Південь» e прес-службі «міністерства».

  • Експерти Кримської правозахисної групи (КПГ) заявляють, що російський підручник «Історія Криму» для 10 класу, який в січні 2019 року з’явився в школах окупованого Криму, містить висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.
  • «У тексті підручника є твердження, що під час Другої світової війни частина кримських татар зустрічала німецьких окупантів в квітами і вином, і представники кримськотатарського народу були більш активно залучені в колабораційну діяльність в порівнянні з іншими етнічними групами Криму. Також в підручник включені твердження, що кримським татарам в місцях виселення безкоштовно роздавалась їжа, присадибні ділянки і позики на будівництво житла», – вказали в КПГ.