Порошенко призначив суддів Верховного суду

Новини

7 травня чинний президент Петро Порошенко призначив 75 суддів Верховного суду, зазначивши, що з сьогоднішнього дня цей орган буде працювати практично в повному складі.

Про це пише прес-служба глави держави, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

25 суддів призначені до Касаційного адмінсуду, 22 – в Касаційний цивільний суд, 15 – в Касаційний госпсуд, і 13 – в Касаційний кримінальний суд.

На зборах з нагоди призначення на посади суддів ВС і їх церемонії складення присяги Порошенко підкреслив, що Верховний суд «щодня приймає ухвали», в тому числі що стосуються президента, уряду і парламенту.

«Скажіть, чи завжди в суді перемагає влада? Звичайно, ні. Але президент виконує рішення ВС, які винесені в тому числі не на користь президента», – додав він.

Чинний президент поставив Верховний суд в приклад іншим судам «по відкритості, комунікації з журналістами і суспільством, з мови судових рішень».

«Так, судові рішення можуть і повинні бути зрозумілі людині без юридичної освіти», – зазначив глава держави.

Він висловив надію, що його наступник Володимир Зеленський не стане втручатися в роботу судових інстанцій. Порошенко підкреслив, що основа судової реформи – коли ні президент, ні Рада не мають впливу на суд і призначення/звільнення суддів.

Списки суддів для призначення до Верховного суду на підписання президенту за рекомендаціями Вищої кваліфікаційної комісії суддів формує Вища рада правосуддя.

  • Громадська рада доброчесності (ГРД) повідомляла, що в переліку переможців конкурсу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які претендують на 78 вакантних посад в касаційних судах у складі Верховного Суду, є 16 осіб, яких раніше визнали непорядними, зокрема, через зв’язок з політиками.
  • Також у Раді нагадали, що в 2017 році верховними суддями всупереч висновкам Громадської ради доброчесності були призначені 29 кандидатів. Якщо в цей раз застереження ОСД знову проігнорують, кількість недоброчесних у Верховному Суді збільшиться до 45. Така ситуація підриває довіру до судової влади і судової реформи в цілому, вважають експерти.