Поночовний: За міжнародним гуманітарним правом члени «Самооборони Криму» не є комбатантами, вони – учасники НЗФ

Новини
Ігор Поночовний, заступник прокурора АР Крим Фото: investigator.org.ua

Члени так званих «Самооборони Криму», «Самооборони Севастополя» та «казаки», які є українськими громадянами та зі зброєю в руках активно сприяли Росії та її Збройним силам в окупації Криму, відповідно міжнародного гуманітарного права, яке кваліфікує ситуацію на півострові як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ, не є комбатантами. За кримінальним кодексом України вони – учасники незаконних збройних формувань (НЗФ).

Про це заступник прокурора АРК Ігор Поночовний сказав в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Наскільки я розумію, комбатантами їх вважати не можна, оскільки комбатанти – це військовослужбовці. Військовослужбовці України, військовослужбовці Росії … Для «самооборони Криму», «самооборони Севастополя», різних цих їхніх «казачеств» та інших незаконних збройних формувань є відповідна кваліфікація в Кримінальному кодексі – вони є учасниками незаконних збройних формувань, які беруть участь у вчиненні злочинів на боці однієї чи іншої сторони», – зазначив Поночовний.

Він нагадав, що ситуація в Криму чітко кваліфікується за міжнародним гуманітарним правом, оскільки РФ визнала, що її Збройні сили брали участь в окупації українського півострову.

«Це стало основоположним фактором, щоб кваліфікувати дії РФ по окупації півострову саме як міжнародний збройний конфлікт, оскільки були використані регулярні збройні сили. Як таких бойових дій в Криму не ведеться, є збройні сили, які окупували, розпочали збройний конфлікт, є окупаційна «влада», яка за допомогою своїх посіпак – «самооборони», «казачеств», «правоохоронних органів» (наших держзрадників-правоохоронців) утримує режим окупації на півострові. В тому числі за рахунок комбатантів – прикордонників ФСБ, збройних сил РФ, які розміщуються на території півострову. Тобто в Криму ми повинні розмежовувати: комбатанти – це армія та збройні сили, і окупаційна «влада», яка забезпечує режим окупації півострову», – сказав заступник прокурора АРК.

Нагадаємо:

  • В кінці 2018-го та на початку 2019 року  Центр журналістських розслідувань у рамках спецпроекту «Шуцмани Путіна» опублікував серію розслідувань про те, як члени так званих «Самооборони Криму», «Самооборони Севастополя» та різних казачих формувань сприяли РФ в окупації Криму.
  • З початку 2019 року правоохоронці АРК оголосили в розшук 28 учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які вчиняли злочини під час окупації півострову Росією. Загалом, починаючи з 2018 року в розшук оголошено 165 представників, у тому числі й керівників, «Самооборони Криму». Щодо 1400 осіб, які входили до незаконного збройного формування, встановлено повні анкетні дані.