Питання національної безпеки. Ефір 8 травня 2019 року. Частина 1

В першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 8 травня 2019 року:

Центр журналістських розслідувань продовжить надзвичайно важливу для перемоги у війні із агресором і перемоги справедливості у самій країні тему – гармонізації українського законодавства із міжнародним гуманітарним правом і застосування його положень у розслідуваннях воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Цю тему Центр розпочав ще минулого року, розповідаючи про воєнні злочини РФ та антиурядових незаконних збройних формувань – таких як «самооборона Криму» і «самооборона Севастополя» в окупованому Криму, і продовжуємо зараз, проводячи свого роду ревізію законодавства і його застосування при розслідуванні злочинів на території Криму і Донбасу.

Два тижні тому у цій студії у розмові з Антоном Кориневичем, доцентом Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченко ми визначалися із тим, який же збройний конфлікт ми маємо на сході – міжнародний та чи неміжнародний, чи обидва, як вважає наразі Міжнародний кримінальний суд; а також який статус учасників конфлікту, які воюють проти української армії, але є громадянами України.

Друга проблема – в Україні і досі не криміналізовані злочини проти людяности, проект закону майже півроку лежить у Верховній Раді України без руху. І ці помилки нардепи мають виправляти. Разом з тим, важливо не тільки внести зміни до законодавства, гармонізувавши його з міжнародним гуманітарним правом, а й ефективно застосовувати на практиці. І такий досвід уже є у прокуратури Автономної Республіки Крим. Про нього розповість у студії заступник прокурора АРК Ігор ПОНОЧОВНИЙ.