Окупанти в Криму глушать сигнал семи українських радіостанцій – правозахисники

Новини
Чаплинська телерадіовежа в Херсонській області Фото: Facebook Сергій Костинський

В окупованому Криму глушать сигнал семи українських радіостанцій, які ведуть мовлення на півострів. У двох десятках населених пунктів сигнал цілком або частково не чути російськими FM-радіостанціями, мовлять на тих же частотах.

Про це свідчать дані моніторингу «Кримської правозахисної групи», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Правозахисники перевірили 13 частот в 20 населених пунктах у адмінкордону. Радіомовлення на територію північного Криму ведеться з селищ Чонгар і Чаплинка Херсонської області.

«Результати моніторингу показали, що за станом на початок квітня 2019 року на семи частотах вдалося зловити сигнал двох з цих станцій і тільки в двох населених пунктах з 20 досліджених», – йдеться в матеріалі.

Монітори не змогли зловити сигнал трьох радіостанцій у всіх 20 населених пунктах, в більшості перевірених населених пунктів на частотах українських радіостанцій мовить підконтрольне окупаційній владі російське радіо.

Аналогічна ситуація з сигналом українських радіостанцій і на інших частотах, отриманих ними для мовлення з Чонгара. Послухати українські радіостанції правозахисники змогли лише в кількох населених пунктах – від одного до восьми залежно від обраної станції.

«Виходячи з результатів моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційні власті Криму спеціально заглушають сигнал українських мовників, в тому числі і шляхом включення російських радіостанцій на тих же самих частотах», – наголошується в матеріалі.

Моніторинг, що проводився «Кримської правозахисною групою» в листопаді 2018 року, також свідчив про блокування окупантами українського радіосигналу в Криму.

  • 17 березня в Херсонській області в селі Чонгар біля адмінкордону з Кримом відкрили 150-метрову телекомунікаційну вежу, яка забезпечить трансляцію українських телевізійних і радіосигналів на територію тимчасово окупованого півострова і на південні райони області.
  • З вишки запущено мовлення чотирьох українських радіостанцій: «Українське радіо» (100,7 МГц), радіо «Мейдан» (ТОВ «ТК «Атлант-СВ» г. Киев, 101,4 МГц), радіо «Крим.Реаліі» (ГО «Радіо кримських громад», 105,4 МГц), «Херсон FM» (ТРО «Софія», 107,8 МГц).
  • В кінці липня 2017 року Нацрада з ТБ і РМ назвала п’ять українських телеканалів, які перемогли в конкурсі і незабаром почнуть ефірне мовлення на окупований Крим з вишки на Чонгарі. Зокрема, ними стали: UA: Крим (НГТУ), Чорноморська телерадіокомпанія, ICTV, «5 канал» і «Прямий» (Тоніс). Аудиторію телеканалів складуть більше 200 тисяч кримчан.