НАБУ затримало екс-командувача Нацгвардії Аллєрова за підозрою у заволодінні 81 млн грн

Новини
Екс-командувач Нацгвардії України Юрій Аллєров Фото: mvs.gov.ua

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у вівторок, 14 травня, затримали колишнього командувача Національної гвардії України Юрія Аллєрова за підозрою у заволодінні майном Нацгвардії на 81,64 млн грн. через схему обміну ділянки у центрі Києва на квартири у житловому комплексі, який компанія-забудовник звела для нацгвардійців на околиці столиці.

Також затримані генеральний директор компанії-забудовника та оцінювач, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Бюро.

«Слідство встановило, що у 2000-х роках Нацгвардія та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць. Проте згодом, у 2016-2017 рр., сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Бориспільська»)», – зазначили в НАБУ.

Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,635 млн грн менша за ту, в яку були оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

Дії екс-командувача Нацгвардії та генерального директора компанії-забудовника кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою), оцінювача – ч.5 ст.27 (пособник злочину), ч.5 ст.191 КК України.

Вирішується питання про повідомлення особам про підозру та обрання їм запобіжних заходів.

Як вказали в НАБУ, розслідування зазначених фактів детективи Бюро здійснюють із грудня 2017 року за матеріалами журналістських розслідувань програми BIHUS.INFO.

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2015 року президент Петро Порошенко призначив генерал-лейтенанта ЗС України Юрія Аллерова командувачем Нацгвардії України.
  • 7 травня 2019 року президент Петро Порошенко указом №196/2019 звільнив командувача Нацгвардії України Юрія Аллерова. Іншим своїм указом №197/2019 президент призначив виконуючим обов’язки командувача Нацгвардії Миколу Балана.