Шаптала обрана новим головою Конституційного Суду, колишній голова Шевчук заявляє, що звільнений незаконно

Новини
Голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала Фото: focus.ua

Судді Конституційного Суду висловили недовіру та звільнили голову Суду Станіслава Шевчука. Новим головою КС на трирічний термін обрана Наталя Шаптала. Водночас Шевчук заявив, що за його незаконним звільненням стоїть президент Петро Порошенко та обіцяє звернутись до суду і правоохоронних органів.

Про зміну керівника КС повідомила увечері 14 травня прес-служба Суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«14 травня 2019 року відбулися збори суддів Конституційного Суду України, на яких судді КСУ ухвалили Рішення про недовіру Голові Конституційного Суду України Станіславу Шевчуку та перейшли до спеціального пленарного засідання. Конституційний Суд України на спеціальному пленарному засіданні прийняв Постанову про звільнення Станіслава Шевчука з посади судді Конституційного Суду України на підставі пункту 3 статті 21 Закону України «Про Конституційний Суд України», – йдеться у повідомленні.

Крім того, цього ж дня на спеціальному пленарному засіданні головою Конституційного Суду України обрано Наталю Шапталу. Як зазначили у прес-службі, відповідно до статті 33 Закону України «Про Конституційний Суд України» голову Суду обирають лише на один трирічний строк.

Водночас екс-голова КС Станіслав Шевчук у заяві, опублікованій на його сторінці у Facebook, назвав своє звільнення «антиконституційним переворотом» у Конституційному Суді і «захопленням державної влади з боку осіб, які посідали посади суддів Конституційного Суду України».

Голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук Фото: ZN.UA

«Переворот відбувся поспіхом, із грубими та кричущими порушеннями Конституції України, Закону України «Про Конституційний Суд», Регламенту Конституційного Суду України. Безумовно, що за цим злочином стоїть головний вигодонабувач Порошенко, який прикладає усі зусилля задля утримання влади шляхом збереження контролю над головними державними інституціями. Я не збираюсь здаватися і завтра же звернусь до суду та до правоохоронних органів. Призиваю усіх відповідальних і небайдужих громадян України об’єднатися задля захисту нашого вибору, новообраного Президента і Конституції», – написав Шевчук.

Наталю Шапталу було призначено суддею КСУ X з’їздом суддів України у вересні 2010 року. Відповідно до статті 16 Закону України «Про Конституційний Суд України» суддя КС призначається на дев’ять років без права бути призначеним повторно. Дев’ятирічний строк Шаптали спливає у вересні 2019 року.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ, на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Шаптала в 1996 – 2005 роках була суддею Ленінського районного суду Донецька. В 2005 – 2010 роках – суддя Донецького апеляційного адміністративного суду.

Він нагадав, що 24 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного суду присяги судді», якою звільнила за порушення присяги 5 суддів КС та запропонувала президенту та з’їзду суддів звільнити за порушення присяги ще 7 суддів КС, серед яких була Наталя Шаптала. Підставою для звільнення цих суддів КС парламент визнав ухвалення ними з порушенням закону та свого обов’язку низки резонансних рішень у період правління Віктора Януковича – зокрема, у так званій справі про парламентських «тушок» та у справі про повернення Конституції 1996 року.

Шаптала також була у складі Конституційного суду, який ухвалював так звану «конституційну реформу Януковича», яка розширила повноваження президента.

Син судді – Шаптала Євген Юрійович – з 2013 року працює суддею Київського апеляційного господарського суду.

Нагадаємо:

  • На початку травня видання Bihus.info повідомило, що Станіслава Шевчука можуть звільнити не тільки з посади голови КСУ, а й з Суду взагалі через системні порушення. Спеціальне засідання, на якому судді КС розглянуть висновок Постійної комісії з питань регламенту та етики, було заплановано на 14 травня.