У Криму кримські татари переживають репресії, схожі на сталінську депортацію – Україна в ОБСЄ

Новини
Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук Фото: AFP

Після незаконної окупації РФ Криму кримськотатарський народ знову зіткнувся з політичними репресіями та переслідуваннями, які можна порівняти зі сталінською злочинної депортацією кримських татар в 1944 році.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Після незаконної окупації Росією і спроби анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в 2014 році кримські татари знову стикаються з політичними репресіями та переслідуваннями, порівнянними з трагедією сталінської депортації», – заявив Прокопчукт в своїй заяві в пам’ять про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму радянським режимом.

Він нагадав, що в травні 1944 року в протягом двох днів близько 200 тис. кримських татар були насильно депортовані з Криму до Сибіру, на Урал і в Середню Азію в якості колективного покарання за нібито співпрацю з нацистами. Разом з ними з півострова була депортована і велика кількість представників інших націй, народностей і етнічних груп. Через жахливі умови перевезення загинули близько 7 тис. кримських татар, половина депортованих померли протягом наступних трьох років через голод і хвороби. Ті, що вижили протягом десятиліття були позбавлені своїх прав, особливо свободи пересування.

Дипломат зазначив, що після набуття Україною незалежності в 1991 році український уряд вживав постійні зусилля для того, щоб забезпечити кримських татар необхідними ресурсами для їх переселення та інтеграції в українське суспільство, з турботою про їхню історію, культуру та традиції. Парламент України також визнав депортацію кримських татар з Криму в 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і визначив 18 травня як День пам’яті його жертв.

Однак, зазначив Прокопчук, разом з окупацією Криму в 2014 році на півострів повернулися і репресії щодо кримських татар. Однією з перших жертв російської агресії став саме кримськотатарський активіст Рішат Аметов, а в подальшому «понад 20 тисяч кримських татар були змушені покинути свою батьківщину». «Ті, хто залишилися – піддаються переслідуванням і залякуванню, про що свідчать численні звіти міжнародних організацій», – додав він.

Глава української місії в ОБСЄ також нагадав, що незважаючи на відповідне рішення Міжнародного кримінального суду від 19 квітня 2017 року, Росія досі не зняла незаконну заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.

«В пам’ять жертв радянських терористичних кампаній, ми засуджуємо зростаючі тенденції в Росії, в окупованому Росією Криму та районах Донбасу по виправданню масових репресій сталінської епохи, зменшення їх масштабів і тяжкості, прославляння сталінізму, а також використання історії для виправдання російського експансіонізму за кордоном і репресії дома», – підкреслив Прокопчук.

Він також додав, що, на відміну від окупованих територій, пам’ятні заходи проводяться на всій території України, в тому числі за участю керівників держави та уряду. «Кримські татари є невід’ємною частиною українського народу, і Україна береже свою історію, культуру і традиції. Відзначаючи цю скорботну річницю, ми повинні пам’ятати тих, хто загинув або зазнав репресій, будь то в 1944 році, або ж з 2014 року», – заявив дипломат.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2019 року голова та члени Меджлісу кримськотатарського народу розповіли Верховному комісару ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєру про масові арешти і затримання кримських татар в окупованому Росією Криму, які відбулись в поточному році.