У Криму силовики напередодні 18 травня вручають «застереження» кримськотатарським активістам

Новини
Фото: REF/RL

В окупованому Криму російські силовики вручають кримськотатарським активістам «застереження про неприпустимість порушення закону» напередодні 18 травня – Дня пам’яті жертв злочинної депортації кримських татар з Криму.

Про це активісти повідомляють в соціальних мережах, передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, «застереження» отримав глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

«Протягом п’яти років напередодні траурного заходу, та й в передсвяткові дні стало традицією виписувати різного роду застереження, що не стало винятком і в цей раз. Моя пропозиція надати такий документ державною кримськотатарською мовою залишилась без задоволення, в «конституції Криму» записали, а в житті немає!», – зазначив він.

Також аналогічне «застереження» отримав перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов.

«До вечора і до мене черга дійшла», – написав він і опублікував фотокопію документа, який йому вручили силовики.

Крім того, про отримання «застереження» повідомила представниця опікунської ради кримського громадського фонду «Бизим балалар» («Наші діти»), відома кримська журналістка Ліля Буджурова.

««Співчуваючий» переддень 75-х роковин депортації нашого народу. Милі люди з прокуратури Сімферополя і мені сьогодні вручили «Застереження про неприпустимість порушення законодавства …» і т. д. в день 18 травня. Цікаво, біль, яку ми всі відчуваємо в цей день, не порушує законодавство? А наші сльози не є «екстремістською діяльністю»?», – написала Буджурова в Facebook.

За інформацією громадського об’єднання «Кримська солідарність», «застереження» отримав і кримськотатарський активіст Ролан Османов.

«Активісти, які отримали застереження, розглядають дані дії як тиск і чергову спробу залякати кримськотатарський народ напередодні 18 травня», – відзначили в «Кримській солідарності».

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.