В Києві проходить жалобний мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (трансляція)

Новини
Фото: Крым Реалии

В Києві на Майдані Незалежності в суботу, 18 травня, проходить жалобний мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, присвячений 75-х роковинам злочинної депортації кримських татар з Криму.

Пряму трансляцію з акції веде видання Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

У мітингу беруть участь кримські татари та інші кримчани, які після окупації Криму Росією були змушені виїхати на материкову Україну, мешканці Києва та інших міст, які приїхали до столиці, аби вшанувати пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу.

Багато учасників мітингу тримають в руках державні прапори і національні кримськотатарські прапори з траурними стрічками.

На початку мітингу муфтій Духовного управління мусльман Автономної Республіки Крим Айдер Рустемов прочитав молитву в пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.