Апеляційний суд звільнив з-під варти колишнього керівника Генштабу ЗСУ Заману

Новини

Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу адвокатів колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-полковника Володимира Замани і скасував рішення Печерського районного суду Києва, згідно з яким Замана повинен був утримуватися під вартою до 17 червня включно.

Генерал-полковника відпустили під особисте зобов’язання прямо в залі судових засідань, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на адмірала ВМС України Ігоря Кабаненко.

«Рішенням Апеляційного суду Києва генерал-полковника Володимира Замана звільнений з-під варти в залі суду – подяка незаангажованості суддів, щирі вітання Володимир Михайлович!», – написав він.

  • 26 лютого Замана був заарештований. За минулі три місяці екс-начальнику Генштабу Печерський райсуд тричі продовжував утримання під вартою, останній раз – до 17 червня включно.
  • 25 лютого 2019 року йому повідомили про підозру в державній зраді. За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, Замана низкою своїх наказів позбавив Українську державу основної ударної сили Збройних сил – протиповітряної оборони. Через директиви екс-глави Генштабу на початок анексії Криму в Україні не було обліку військовослужбовців, які підлягають призову в разі військових дій, підкреслив військовий прокурор. Він також заявив, що в особовій справі Замани були сфальсифіковані дані про присягу на вірність народу України.
  • Замана у відповідь сказав, що давав присягу в 1993 році, коли прибув служити в ЗСУ. За словами генерал-полковника, він скорочував тільки ті підрозділи, в яких армія не потребувала, назвавши текст підозри «нісенітницею».
  • Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що реформа структури ЗСУ, яку провів Замана, фактично «готувала анексію Криму». За його словами, саме Замана видав директиву, якою підпорядкував керівнику Військово-морських сил, адміралу Юрію Ільїну, підозрюваному в Україні в державній зраді, всі частини тактичної групи «Крим» ЗСУ. Генпрокурор підкреслив, що такі дії паралізували опір українських військовослужбовців російської агресії.
  • Лідер руху «Сила права» Андрій Сенченко в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) заявив, що генерал-полковник Володимир Замана не виявляв активну позицію з питання захисту Криму від російської окупації на посаді уповноваженого Верховної Ради України по контролю діяльності Міністерства оборони України в лютому 2014 року.