Україна продовжить співпрацю з МВФ – Данилюк

Новини
Олександр Данилюк, екс-міністр фінансів, член команди Зеленського Фото: YouTube Телеканал ICTV

Співпраця України з Міжнародним валютним фондом (МВФ), Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Світовим банком (СБ) продовжиться.

Про це повідомив в інтерв’ю Обозревателю представник президента Володимира Зеленського на переговорах з МВФ Олександр Данилюк, пише Центр журналістських розслідувань.

«Ми повинні продовжувати співпрацю. В цьому є насправді потреба, тому що багато змін, які були розпочаті, вони не були реалізовані. Економіка вже росте стільки-то кварталів поспіль, але ми розуміємо, що ситуація ще нестабільна. Будь-які серйозні зміни на зовнішніх ринках позначаться моментально», – зазначив Данилюк.

Він додав, що навіть за умови продовження зростання економіки важливі серйозніші зміни, оскільки «зростання з трьома відсотками – це не зростання».

За словами Данилюка, міжнародні донори будуть готові підтримати Україну, якщо країна буде налаштована на розвиток.

«Тому співпраця з МВФ буде продовжено. Така ж ситуація з Світовим банком, і з Європейським банком реконструкції та розвитку. Це наші партнери, вони завжди нас будуть підтримувати, якщо ми будемо налаштовані на зміни», – сказав він.

Данилюк нагадав, що скасування Конституційним судом статті про незаконне збагачення перешкоджає отриманню наступного траншу МВФ.

«Зараз для отримання наступного траншу МВФ очікує, що ця відповідальність буде повернута в законодавче поле. Це рішення Верховної Ради. Якщо ВР не прийме заходи, то від цього будуть страждати все … нам треба знаходити спільне рішення з парламентом і з урядом, щоб в цій якоїсь політичної катавасії ми все ж дотримувалися своїх зобов’язань», – зазначив екс-міністр фінансів.

Нагадаємо:

  • Міжнародний валютний фонд (МВФ) припинив місію в Україні, яка приїхала до Києва 21 травня.
  • «У світі є передчуття глобальної економічної кризи. Коли настане криза, вартість грошей для України зросте в рази. Тому макроекономічна стабільність, структурні реформи, технократичний уряд і програма МВФ нам критично важливі», – заявив перший заступник глави ради Національного банку України Тимофій Милованов.