Екс-заступник голови АП Шимків: У ситуаційній кімнаті не було серверів, її фінансував Порошенко

Новини
Екс-заступник голови АП Дмитро Шимків Фото: pravda.com.ua

Колишній заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків заявив, що у ситуаційній кімнаті АП не було серверів з секретною інформацією та підтвердив, що екс-президент Петро Порошенко власними коштами забезпечував її функціонування.

Про це Шимків, який зараз перебуває в США, повідомив на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяву секретаря РНБО Александра Данилюка про зникнення серверів з АП, передає Центр журналістських розслідувань.

«Архітектура ситуаційноі кімнати не передбачала жодних серверів, крім відеосервера для керування відеостіною, та іншими екранами. Головна роль відеосервера – це виведення різних джерел відео на об‘єднаний простір відеоекранів. Головна мета такого підходу наступна: об‘єднати інформаційні джерела із різними рівнями захисту в єдиному просторі сприйняття інформації. Жодна державна організація не дасть вам копію інформаційних ресурсів, але може за певних умов та присутності оператора видавати відеокартинку із робочого місця, яке знаходиться в самій інституції. Це щось на зразок віддаленого доступу на комп або сервер», – написав екс-заступник голови АП.

Він пояснив, що по захищеним каналам зв’язку передається лише відеозображення, а не дані, а отже зникає потреба зберігати та будувати якісь проміжні сервери чи сховища і це дозволило обійти вимоги підзаконних актів та відобразити джерела різного походження одночасно.

За словами Шимківа, аналогічна концепція має місце у побудові ситрумів в США та інших країнах.

«Крім того, ситуаційні кімнати різних організацій можуть тунелювати інформаційні відображення між собою, і зникає потреба тримати всіх фахівців по тематикам в одному центрі. Саме це передбачено указом, де центральною/головною Ситуаційною кімнатою передбачена ситуаційна кімната в РНБО, а не в АП», – додав він.

Також Шимків нагадав про обладнання, яке було передано в АП від Центрвиборчкому та Нацбанку.

«Сервер збору відео інформації підчас виборів, який належав ЦВК і не використовувався, не міг виконувати роль відеосервера для ситуаційноі кімнати, оскільки мав природу сховища без належних відеоресурсів, і ми його пристосували для серверних потреб операційної діяльності АП. Обладнання передане НБУ – це мережеве обладнання, комп‘ютери (робочі станції) та принтери. Все обладнання передавалось з балансу організацій на баланс ДУС і впевнений, що досі в АП», – зазначив він.

«Питання щодо оренди обладнання та структуризації фінансування проекту не коментую – це приватне питання Петра Порошенко, адже він власним коштом забезпечував існування інструменту (ситрум – це інструмент) роботи президента», – вказав Шимків.

Він нагадав, що грошей на побудову нормальної ситуаційної кімнати в країні не було та підкреслив, що ситуаційна кімната в АП не створювалась за бюджетні кошти.

За словами Шимківа, для відновлення роботи кімнати потрібні лише екрани та відеосервер, оскільки «за таким концептом все може й далі працювати, бо підлога, стеля і стіни цілі разом із вмонтованими кабелями, а отже цілі системи захисту інформаційного простору та взаємодії».

«Але найголовніше в роботі ситуаційної кімнати не залізо, а люди (!) із досвідом аналітичної роботи, вмінням поєднувати та шукати інформацію, синтезувати сценарії відображення, а також створювати підгрунтя для прийняття рішень керівництвом країни. Збереження та навчання фахівців – ось що має бути головним пріоритетом», – наголосив він.

У вересні 2018 року Шимків повідомив в інтерв’ю виданню Українська правда про створення ситуаційної кімнати в АП, «яка має всю інфраструктуру, як у Білому домі». За його словами при її створенні, зокрема, була використана компьютерна техніка ЦВК та НБУ, яка їм була більше не потрібна.

Нагадаємо:

  • Секретар РНБО України Олександр Данилюк заявив, що з ситуаційної кімнати в Адміністрації президента після зміни влади зникли монітори, техніка і сервери з секретною інформацією. У той же час прес-секретар екс-президента Петра Порошенка Святослав Цеголко заявив, що вся техніка в ситуативній кімнаті була орендована на кошти самого Порошенка і після закінчення його каденції повернута власнику, при цьому секретної інформації там не було.