РФ поки не відповіла на ноту України з вимогою назвати дату і місце звільнення українських моряків – Клімкін

Новини
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін Фото: Reuters

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що Росія поки не відповіла на дипломатичну ноту України з вимогою назвати точну дату і місце звільнення захоплених в Чорному морі українських моряків і суден. При цьому у МЗС не виключають, що РФ може звільнити військовополонених моряків у спосіб, не пов’язаний із рішенням Міжнародного трибуналу з морського права.

Про мовчання Москви Клімкін повідомив агентству УНІАН, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що МЗС України передав Росії ноту з вимогою повідомити точний час і місце звільнення захоплених українських моряків і кораблів з метою повернення їх в Україну на підставі наказу Міжнародного трибуналу з морського права.

«Передали, зрозуміло. Передали в найперший день, а відповіді немає. Вони роблять вигляд, що для них рішення Трибуналу не є однозначною вказівкою як для всього світу, але насправді вони знаходяться під тиском», – сказав Клімкін.

«Ми зламали гру, оскільки вони хлопців хотіли використовувати просто як політичну розмінну монету. Вони це дуже добре розуміють зараз», – додав він.

В свою чергу заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі 5 каналу заявила, що Росія скоро звільнить полонених українських моряків у спосіб, не пов’язаний із рішенням Міжнародного трибуналу.

«Я впевнена, що росіяни доволі скоро в свій спосіб, який ніяк не буде пов’язаний з рішенням Трибуналу, повернуть наших моряків. Вони будуть це представляти як власне рішення, як волю Володимира Володимировича (Путіна – ред.), і думаю, що так, як воно було в іншій справі, яка стосується «Грінпісу» і корабля, який називається Arсtic Sunrise – вони також вдавали, що не виконують рішення Трибуналу, але виконали все і навіть виплатили компенсацію … Для світу вже все дуже чітко – що є рішення трибуналу. І рішення Трибуналу має бути виконано, тим більше це стосується імунітету військових кораблів, а військові кораблі є у всіх країн, які є в цій конвенції», – сказала Зеркаль.

Вона також прокоментувала інформацію у ЗМІ, що за рахунок такого рішення Міжнародного трибуналу європейським країнам буде складно йти шляхом скасування санкцій проти РФ.

«Якщо повернутися до подій, які відбувалися в листопаді і грудні, коли росіяни нав’язували, що … вони мали право це зробити і що взагалі Україна винна в цьому інциденті, то навіть у наших партнерів у Німеччині та Франції був такий сумнів, що, може, росіяни мають рацію, а тут у нас є доказ того, що це не українська позиція, що це рішення Міжнародного морського трибуналу – що ми нічого не порушували, що це порушила Росія. І для нас це не просто інструмент, це дійсно свідчення того, що в нас є докази своєї правоти», – пояснила Зеркаль.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.