ЄС в ОБСЄ: Вимагаємо від РФ виконати рішення Міжнародного трибуналу та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ

Топ-Новости
Фото: rnw.nl

Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.

Про це йдеться у заяві ЕС щодо продовження агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, оприлюдненій на постійній Раді ОБСЄ у Відні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У Євросоюзі продовжують засуджувати безпідставне застосування сили Росією біля Керченської протоки, що сталося 25 листопада 2018 року, її негативний вплив на Чорне та Азовське моря, а також порушення Росією міжнародного права.

В ЄС нагадали, що 25 травня Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS) оприлюднив рішення у справі затримання трьох українських військових кораблів, яке зобов’язує Росію негайно звільнити 24-х захоплених українських моряків та дозволити їм повернутися до України, звільнити та повернути у володіння України судна та закликає обидві сторони утриматися від будь-яких дій, що можуть посилити або продовжити конфлікт.

«Це також було чіткою позицією Євросоюзу від початку подій минулого листопада. Ми неодноразово закликали Росію беззастережно та без зволікань звільнити затриманих членів екіпажу та захоплені кораблі. Ми очікували від Росії негайного виконання цього рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Ми продовжуємо цього очікувати. Ми глибоко шкодуємо, що минулого понеділка суд у Москві, навпаки, подовжив арешт моряків до липня, не виконуючи у такий спосіб наказ Міжнародного трибуналу. Ми вкотре наголошуємо, що повага до рішень міжнародного суду є засадничою для міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах», – наголошується в заяві.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Росія поки не відповіла на дипломатичну ноту України з вимогою назвати точну дату і місце звільнення захоплених в Чорному морі українських моряків і суден. При цьому у МЗС не виключають, що РФ може звільнити військовополонених моряків у спосіб, не пов’язаний із рішенням Міжнародного трибуналу з морського права.