ФСБ повідомила про засудження в Криму нібито «охоронця» Ленура Іслямова

Новини
Едем Кадиров Фото: Скріншот з оперативного відео ФСБ

ФСБ повідомила про засудження до 4 років ув’язнення в окупованому Криму члена добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана Едема Кадирова, який нібито був «особистим охоронцем» командира батальйону, одного з координаторів акції з громадянської блокади Криму Ленура Іслямова. При цьому сам Іслямов раніше заявив, що навіть не знайомий з Кадировим.

Вирок Кадирову виніс «Кіровський районний суд» Криму, повідомляє прес-служба «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим і Севастополю», передає Центр журналістських розслідувань.

ФСБ стверджує, що житель півострова Кадиров в 2016 році «вступив до лав очолюваного Іслямовим «кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Н.Челебіджіхана», що діє в прикордонних районах Херсонської області України, і пройшов там спеціальну підготовку, в тому числі щодо поводження з вогнепальною зброєю».

«В його обов’язки входило здійснення особистої охорони командира НВФ – Іслямова Л.Е., виконання поставлених перед ними завдань, будівництво споруд і загороджень поблизу розташування російсько-українського кордону, огляд транспортних засобів її перетинають та інше», – йдеться в повідомленні.

Як стверджують в ФСБ, повернувшись до Криму, Едем Кадиров, «маючи реальну можливість добровільно припинити свою участь формуванні, не звернувся в правоохоронні органи із заявою про це».

23 січня 2019 року Кадиров був затриманий прикордонниками і співробітниками «УФСБ Росії по Республіці Крим і Севастополю». Проти нього було порушено кримінальну справу за ч.2 ст.208 КК РФ (участь в незаконному збройному формуванні на території іноземної держави).

«В ході слідства обвинувачений повністю визнав свою провину і клопотав про особливий порядок судового розгляду», – заявили в ФСБ.

Як стверджується, Кадиров був засуджений 31 травня.

«Кіровський районний суд визнав Едема Кадирова винним в інкримінованому злочині та призначив йому покарання у вигляді 4 років позбавлення волі і 1 року обмеження волі», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • 23 січня 20191 року ФСБ заявила про затримання в окупованому Криму члена добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, який нібито є «особистим охоронцем» командира батальйону, одного з координаторів акції з Громадянської блокади Криму Ленура Іслямова. Сам Іслямов стверджує, що затриманий йому не відомий.