ФСБ заявила про затримання в Криму «охоронця» Ленура Іслямова, він говорить, що не знайомий із затриманим

Новини
Фото: «Управление ФСБ РФ по Республике Крым и Севастополю»

ФСБ заявила про затримання в окупованому Криму члена добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, який нібито є «особистим охоронцем» командира батальйону, одного з координаторів акції з Громадянської блокади Криму Ленура Іслямова. Сам Іслямов стверджує, що затриманий йому не відомий.

Кримчанина, 1994 року народження, було виявлено в ході слідчо-оперативних заходів, повідомляє видання «Криминформ» з посиланням на прес-службу «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим і Севастополю», передає Центр журналістських розслідувань.

«Встановлено, що кримчанин в 2016 році вступив до лав «батальйону» і пройшов там спеціальну підготовку, в тому числі щодо поводження з вогнепальною зброєю. У його обов’язки входило здійснення особистої охорони командира незаконного збройного формування – Іслямова Л.Е. і виконання поставлених перед ними завдань», – йдеться в повідомленні.

Сосовно затриманого слідчим відділом УФСБ порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.208 КК РФ (участь в незаконному збройному формуванні на території іноземної держави). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Прес-служба УФСБ також розповсюдила відео, на якому показано фрагмент обшуку в будинку кримчанина і його затримання. Лице затриманого не показане.

«Київський райсуд» Сімферополя заарештував затриманого на два місяці.

«Підозрюваному у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 208 КК РФ, обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці, тобто до 23 березня 2019 року. В задоволенні клопотання сторони захисту про обрання Кадирову Е.О. запобіжного заходу, не пов’язаної з утриманням його під вартою, відмовлено», – повідомляється на сайті «суду».

Сам Ленур Іслямов в інтерв’ю кримськотатарському телеканалу ATR повідомив, що не знає людини, яку співробітники ФСБ затримали в Криму, назвавши його «охоронцем».

«Те, що я подивився відео в YouTube, те що виклало видання «Вести», я не знаю, хто це такий і ніколи не бачив. Якщо навіть там людей якихось, яких вони показують, затримують – для мене вони просто кримські татари. У нас в Криму немає членів батальйону, всі вони дислокуються на адмінкордоні і всі тут, в розташуванні частини. Мені ця людина не відома», – заявив Іслямов.

Як повідомлялось, 23 січня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках родичів двох членів громадського формування «Аскер», яке дислокується в Херсонській області біля адмінкордону з півостровом. Один з обшуків пройшов в мікрорайоні Фонтани Сімферополя в будинку батьків заступника командира формування «Аскер» Евеліни Аріфової, яка живе в Херсонській області. Другий обшук було проведено в селі Данилівка Красногвардійського району в будинку сім’ї Абултарових. ФСБ підозрює члена сім’ї Бекіра Абултарова в нібито участі в забороненій в РФ організації.